Ge järnet på sommarjobbet

Semestermånaderna öppnar upp för fler arbetstillfällen. För många blir sommarvikariatet vägen till fortsatt jobb. Men hur får man anställningen att hålla även efter sommaren?

Sara Arén

Sara Arén

Foto: Erik Kulo

Uppsala2012-06-11 11:04

Den enes semester kan innebära vägen in till ett företag för någon annan.
– En del arbetsgivare har som strategi att vikariatet ska kunna leda till förlängning eller extrajobb. Det kan uppstå luckor framåt hösten på grund av till exempel föräldraledigheter. De luckorna vill man tillsätta snabbt och då tar man ofta de som man redan har inne, säger Markus Ivarsson, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Uppsala.
De flesta sommarjobb finns inom restaurang, transport och vård och omsorg. I Uppsala är Akademiska sjukhuset en av de största arbetsgivarna när det gäller just sommarvikarier.

Sara Arén, som läser sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet, har i år fått vikariat som undersköterska på barnakutmottagningen.
– Tidigare somrar har jag jobbat i mataffär. Men i år kände jag att jag ville komma in i vården. Eftersom jag funderar på att bli barnsjuksköterska ser jag verkligen det här som en chans att få in en fot, säger Sara Arén, som hoppas att vikariatet ska leda till mer jobb.
På arbetsintervjun fick hon höra att de sökte personer som både kunde tänka sig att jobba extra i höst och även komma tillbaka nästa sommar.
– Jag tror att man måste ta för sig så mycket man kan och visa att man är arbetsvillig om man vill bli kvar, säger Sara Arén.

Många arbetsgivare ser sommaren som en prövotid och det är därför viktigt att man redan från början ger ett gott intryck. En av nycklarna är att visa engagemang, enligt Markus Ivarsson.
– Det gäller att ha drivet och lära sig så mycket som möjligt om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. Bortse från att det är tidsbegränsat utan tänk i stället att du ska göra ett kanonjobb och imponera på dina arbetsgivare, säger han.
Det kan även vara en fördel att låta arbetsgivaren veta att man finns tillgänglig om någon i personalen till exempel skulle bli sjuk. Är man timanställd ska man också tänka på att inte tacka nej för ofta.
– Ur arbetsgivarsynpunkt är det inte direkt någon hit att ha personal på sina timlistor som ändå inte kan jobba. Då är det inte märkligt om man till slut försvinner från listan, säger Markus Ivarsson.

För Sara Arén väntar nu ett nio veckor långt vikariat. I sommar har hon valt att prioritera jobbet framför allt annat, och skulle hon få frågan att hoppa in för någon annan skulle hon inte vara sen att tacka ja.
– Jag tror att det är bra att visa att man kan jobba extra och att det går att ringa in mig. Det gäller att gå in för jobbet.

TIPS TILL VIKARIEN

Visa engagemang
Gå in för jobbet och bortse från att det är tidsbegränsat. Lär dig allt du kan om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. Även om du inte skulle få förlängt är det alltid värdefullt att ha en nöjd arbetsgivare som färsk referens.

Var tillgänglig
Gör redan från början klart med arbetsgivaren hur mycket du kan jobba. Var tydlig med om du vill vara ledig så att det inte kommer som en överraskning senare. Har du möjlighet kan det alltid vara ett plus att hoppa in extra vid behov.

Påminn
Det skadar sällan att påminna arbetsgivaren om att du kan jobba även i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om