Genombrott för biogasföretag

Uppsalaföretaget Scandinavian Biogas har ingått ett tioårsavtal med Södertälje kommun om att utvinna fordonsgas ur det kommunala reningsverket.

Uppsala2007-06-20 00:01
- Det är första gången och ett genombrott för oss. Jag bedömer ordervärdet till 300-400 miljoner kronor, säger grundaren Erik Danielsson.
Reningsverken står där med sina rötningsanläggningar, 140 stycken runt om i landet. Scandinavian Biogas har tekniken för att omvandla rötgasen till högkvalitativ fordonsgas.
- Jag vill påstå att vi är ledande i Sverige som i sin tur ligger längst fram i världen, säger Erik Danielsson.

Företaget gör investeringen på reningsverket och köper sedan gasen av Södertälje kommun som alltså inte tar någon risk i projektet. I stället gör man en vinst.
- Vi säljer gas som vi tidigare bara bränt upp. Nu kan vi öka vår produktion av biogas och Scandinavian Biogas var den mest kompetenta partnern, säger Lars Gunnarsson, vd för kommunala bolaget Syvab.
- Vi bidrar till att tillfredsställa det snabbt ökande behovet av biogas i Stockholmsområdet och gör samtidigt en avsevärd vinst, säger Anders Lago (s), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
Scandinavian Biogas säljer sedan vidare den renade gasen till den växande fordonsgasmarknaden. Mellanskillnaden bedöms alltså vara värd 300-400 miljoner under tioårsperioden. Den potentiella marknaden är en mångmiljardmarknad.
- Antalet tankställen växer kontinuerligt. Men bara att förse kommunala bussar, fordon och taxi med gas skulle ge oss tillräckligt för lång tid framöver, säger Erik Danielsson.

Andra kommuner följer nu utvecklingen i Södertälje och ligger i startgroparna för liknande projekt. Bland annat har Uppsala kommun en dialog med företaget.
Scandinavian Biogas har nu 20 anställda och kommer inom kort att anställa ytterligare 15 personer. Under nästa år ska produktionen vara i gång.
- Vi kommer att växa jättefort nu. Vi förhandlar med ett stort antal kunder över hela världen, säger Erik Danielsson.
Sedan i vintras finns också ett samarbetsavtal om att använda samma teknik för några större biogasanläggningar i Kalifornien där guvernör Schwarzeneggers högt uppsatta miljömål ska uppfyllas.

Tekniken att sönderdela rötslam med ultraljud utvecklades av Ultra Sonus i Uppsala i mitten av 1990-talet och kommersialiseras nu av systerföretaget Scandinavian Biogas som grundades 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om