GE:s Uppsalasatsning blev världssuccé
Satsningen på den nya filtreringsverktyget Mabselect Sure i Uppsala har blivit en världssuccé för GE Healthcare. Intäkterna motsvarar flera hundratals miljoner kronor varje år.
I läkemedelsindustrin tar allting lång tid. Produkter ska forskas fram, vilket kan ta decennier och de måste testas och godkännas för försäljning av myndigheter världen över. Det är inte en bransch för den otålige.
Mabselect är egentligen inget undantag, den bygger på teknik från början av 80-talet, som forskats fram med bland annat Uppsala universitet och har sitt ursprung i samma forskning som en gång i tiden gjorde Uppsala känt för sin läkemedelsindustri och Pharmacia till Uppsalas största privata arbetsgivare.
På ett sätt har GE Healthcare, Pharmacias arvtagare, haft tur som snubblat över en Uppsalaupptäckt som tio år efter lanseringen visat sig passa perfekt på en marknad som omsätter 40 miljarder dollar årligen: den snabbt växande marknaden för antikroppsbaserade läkemedel. Den utgör cirka 40 procent av den totala biofarmacimarknaden i världen, och den växer med cirka 15 procent per år.
- Vi surfar på boomen för monoklonala antikroppar. Vi har både haft tur och varit förutseende. Efterfrågan på Mabselect-produkterna är stor och fortsätter att växa, säger Henrik Ihre, produktområdeschef på GE Healthcare i Uppsala.
Antikroppsbaserade läkemedel slår ut farliga celler, till exempel tumörer, genom att knyta antikroppar till dem. Antikropparna är speciellt designade för att bara knytas till de skadliga cellerna och skadar därför inte andra delar av kroppen. Risken för allvarliga biverkningar med antikroppsbaserade läkemedel är därför betydligt mindre och det är skälet till att intresset från industrin växer snabbt.
Problemet är att det är kostsamt att ta fram antikroppsbaserade läkemedel. När läkemedlet framställs innehåller den första satsen bara cirka en procent antikroppar och 99 procent biprodukter. Satsen måste renas, och ofta flera gånger för att man ska få fram ett läkemedel som är tillåtet att använda.
Mabselect Sure, som består av små pärlor på cirka 90 mikrometer i diameter, ungefär som två hårstrån, är framställda av alger som antikropparna fäster på. Därmed kan antikropparna plockas ut med en gång och den första satsen av läkemedel får en renhet på över 98 procent i ett enda reningssteg. Det sparar tid och pengar åt läkemedelsindustrin, som under lågkonjunkturen kämpar med ett ökat kostnadstryck.
Det är gammal forskning från Uppsala som ligger till grund men i den växande biofarmaciindustrin är den revolutionerande.
- Vi lanserade Mabselect Sure 2005 och nu omsätter den fler hundra miljoner kronor varje år och allting framställs i Uppsala. Det är förstås en stor framgång, såväl för företaget som för Uppsala, säger Henrik Ihre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!