När Sigtunabygden träffar fyra av de fjorton medlemmarna i föreningen håller de som bäst på med att hänga sin jubileumsutställning i Sigtuna museum.
Första gången Nina Wijkander fick frågan om hon ville vara ordförande för föreningen tackade hon nej, men när hon år 2000 återigen fick frågan hörde hon sin pappa säga till sin mamma att hon inte fick tacka nej.
– Det är ju lite så i Sigtuna man kan inte tacka nej till en sådan här sak, och traditionen att man umgås flera generationer tycker jag om. Det var 40 år mellan mig och Svinhufvud som då var vår äldsta medlem, säger Nina Wijkander.
Föreningen får in pengar via årsavgiften på 200 kronor, via lotterier och frivilliga bidrag. För att bli invald i föreningen krävs att man har en anknytning till Sigtuna. Helst en långvarig sådan. Nina Wijkander är tredje generationen i sin släkt som bor i staden.
1912 bildades föreningen Muntra fruar. Då hade Sigtuna knappt 700 invånare och man tog sig hit främst över vattnet. Pengarna samlas in via basarer Den första paragrafen i föreningens stadgar lyder:
”Föreningen har till ändamål att under form av angenäma aftonsamkväm – om möjligt varje vecka under vintermånaderna – turvis hos föreningsmedlemmarna arbeta för välgörande ändamål.”
– Förr gjorde man ju en insats i samhället men det behövs inte på samma sätt i dag när vi har de sociala myndigheterna. Men ambitionen är ändå att skänka pengar för det finns ju barn som far illa i världen. Under senare år har vi till exempel skänkt pengar via olika välgörenhetsgalor i tv och vi skänkte pengar till de behövande i Haiti, säger Siv Blom.
För att fira 100 år träffas föreningen i medlemmen Ingalill Lefflers biograf Gröna Ladan i Sigtuna. De ska först se en film från 1936 som handlar om Sigtuna och Sigtunastiftelsen. Därefter tar det angenäma aftonsamkvämet vid med middag på en restaurang med utsikt över Mälarens blåa vatten.
Utställningen hänger till den 28 maj.