Glasplåtarna blev ett fönster till 1920-talet

Ett spännande fynd i sjukhusets gömmor gav en unik inblick i den svunna tillvaron på Akademiska sjukhuset. Följ med Leva till livet på stans sjukhus på 1920-talet.

Boken Alltid till tjänst - bilder av sjukvården i tjugotalets Uppsala finns på Upplandsmuseet och vid ingång 70, Akademiska sjukhuset

Boken Alltid till tjänst - bilder av sjukvården i tjugotalets Uppsala finns på Upplandsmuseet och vid ingång 70, Akademiska sjukhuset

Foto: Okänt

Uppsala2009-07-15 07:06
När jubileumsboken om Akademiska sjukhusets 300 år skulle skrivas gjorde Eva Ahlsten och Leif Åberg ett spännande fynd i några lådor i en av museets garderober: 150 glasplåtar, en bildskatt som skildrar sjukvården i stan på 1920-talet.
De skannade in materialet för att få en uppfattning om motiven, och häpnade när de såg resultatet.
- Vi kände genast att vi ville publicera ett urval av bilderna i en separat bok, det var solklart, säger de när vi träffas i Medicinhistoriska museet i Uppsala, där Eva Ahlsten, i botten intensivvårdssjuksköterska, är föreståndare.

Resultatet är nyutkomna boken Alltid till tjänst - bilder av sjukvården i tjugotalets Uppsala. Leif Åberg, journalist och redaktör, har skrivit texterna som kommenterar bilderna.
- Målet har varit att ge inblickar i hur sjukvård bedrevs i ett samhälle som är nära, men samtidigt långt bort. Vi berättar både om tiden, sjukhuset, sköterskorna och tjugotalets samhälle, säger han.

När glasplåtarna skannats in började det svåra arbetet att välja bland de 150 fotografierna.
- När det gäller urvalet fick vi gå mycket på känsla. Det handlar ju både om att skapa variation och att täcka in sjukhusets arbete, personal och patienter. Vi hittade en hel uppsjö med patientbilder från olika avdelningar, oftast med patienterna uppställda inför ronden, säger Eva Ahlsten.
45 av fotografierna finns med i boken. Det är okänt vem eller vilka som på 1920-talet tog bilderna med lådkamera, laddad med tunga men bräckliga glasplåtar.

Den enda ledtråden om deras ursprung är att många av glasplåtarna legat i kuvert med texten A.B. Josef Erikssons Fotografiska magasin.
Anledningen till att bilderna togs kan vara att man ville dokumentera de äldre delarna av sjukhuset och dess verksamhet innan de omfattande rivningarna vid Akademiska startade på 1920-talet, då sjukhuset började moderniseras, tror Eva Ahlsten och Leif Åberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om