Trafiken på två busslinjer minskas under sommaren

En inställd busslinje, en annan med bara halv turtäthet. UL drar ner busstrafiken i Uppsala ytterligare i sommar. Annars riskerar man tidtabellen i höst.

UL drar ner ytterligare på busstrafiken under sommaren för att klara höstens resor.

UL drar ner ytterligare på busstrafiken under sommaren för att klara höstens resor.

Foto: STAFFAN CLAESSON/Arkiv

Uppsala2023-04-18 05:00

Som vanligt sker en allmän minskning av antalet avgångar under sommaren. Nu har dock Region Uppsala, via ett ordförandebeslut av Cecilia Linder (M), ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, dragit ner trafiken ytterligare.

– Det kom en fråga från Gamla Uppsala Buss om att de ville minska trafiken under sommaren för att kunna säkerställa höstens leveranser. Och då sa jag att vi kör på det om det är möjligt att göra det utan att det drabbar resenärerna, säger Cecilia Linder.

De busslinjer som berörs är linje 12 mellan Stenhagen och Ultuna, som nu ställs in helt efter midsommar, samt linje 31 från Vilan/Sävja över Flottsundsbron mot Gottsunda, som körs i en gång i timmen i stället för halvtimmestrafik under sommartidtabellen. Man vill nämligen se till att bussförarna kan ta ut sin semester under sommaren. Annars hade det varit fler chaufförer som har ledighet kvar till hösten när trafiken ska skalas upp igen efter sommartabellen.

Busslinje 12 används mycket av personal på Akademiska sjukhuset för att ta sig till arbetet från Eriksberg, Flogsta och Stenhagen. Men enligt regionen finns det alternativa resvägar med byte vid Resecentrum för dessa resenärer. För linje 31 finns det färre alternativ och att byta vid Resecentrum skulle ge kraftigt förlängd restid för den som ska resa från Sävja till Gottsunda, vilket är skälet till att bussen inte dras in helt under sommaren.

Keolis, som kör regionbusstrafiken och som hade stora problem med bemanningen i fjol, har inte aviserat några ytterligare neddragningar under sommaren jämfört med den sommartidtabell som presenterats tidigare. Mälardalstrafik har sedan tidigare dragit ner på Mälartågen, som kommer att ha entimmestrafik på linjen Gävle–Tierp–Uppsala.

Enligt Cecilia Linder är personalläget dock fortsatt ansträngt.

– Vi har sett en strukturförändring där folk inte stannar lika länge i yrket. Man är inte bussförare i 30 år längre som det var förr, säger hon.

Finns det skäl för er att vara självkritiska och jobba för att förbättra villkoren för de anställda i Gamla Uppsala Buss som är regionens eget bolag?

– Det är inte en enskild arbetsgivare som har lösningen på det. Den frågan är också något för styrelsen i Gamla Uppsala Buss och de som bestämmer ägardirektiven för bolaget. Det gör inte vi i nämnden. Vi kan inte ställa högre krav på Gamla Uppsala Buss än på Keolis, säger Cecilia Linder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!