Glömde brevlåda med 150 mejl

Socialförvaltningen glömde bort att stänga en brevlåda där allmänheten kunde göra anmälningar om barn som far illa. När den upptäcktes fanns 150 brev som ingen sett.

Foto: MARTINA HUBER/arkiv

Uppsala2015-03-25 06:01

Brevlådan upptäckter i slutet av oktober förra året. Då hade ingen kontrollerat den på arton månader. Händelsen har utretts och en Lex-Maria anmälan har skickats till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I anmälan skriver kommunen att det fanns en uppenbar risk för allvarliga missförhållanden om det kommit in anmälningar som inte tagits om hand.

– Att det här kunde ske beror på den mänskliga faktor, säger Jan Holmlund, direktör för socialförvaltningen i Uppsala.

Han förnekar att missen skulle bero på att enheten har en hög arbetsbelastning som UNT har skrivit om de senaste dagarna.

Så här gick det till: Mottagningsenheten för barn och unga skulle beställa en ny e-postlåda. En person gjorde det. Den gamla adressen skulle avbeställas av en annan person. Det brast dock i kommunikationen så den gamla postlådan blev kvar. Först i april förra året upptäcktes den och en anmälan om att stänga den gjordes till kommunens it-avdelning. I oktober svarade it-avdelningen att postlådan inte kan stängas förrän någon kollat posten.

Av de 150 inkomna meddelandena rörde 14 anmälningar som ingen tagit omhand.

Här är några:

20 mars 2014: En anmälan om oro för en 14-åring från skolan. När socialen ringer upp sju månader senare har rektor vid skolan slutat och ingen vet vem eleven är. Det visar sig till slut att eleven bor i en annan kommun dit anmälan skickas vidare.

30 juni 2014: Anmälan om att en ensamkommande flyktingpojke från en annan kommun inte sköter sin skolgång.

Utredning visar att uppgifterna är kända och att Uppsala och hemkommunen tvistar om vem som ska handlägga ärendet. Hade anmälan kommit tidigare hade pojken kanske kunnat få vård för missbruk av narkotika tidigare, samt ett ordnat boende.

29 september 2014. En 18-årig pojke har kastats ut från hemmet. Pojken kontaktas en månad efter anmälan. Han berättar att situationen inte blivit bättre, men att han bestämt sig för att bo hos några släktingar.

23 mars 2014: Ett barn meddelar att hon blir slagen hemma och vill ha kontakt. Det går inte då telefon- eller andra uppgifter saknas och ingen svarar på e-postmeddelanden.

Trots det finns, enligt Jan Holmlund, inget som tyder på att någon har farit illa på grund av att postlådan inte kontrollerats.

– Vi har inte fått in några uppgifter som visar att någon drabbats. Det är vi evigt tacksamma för, säger han.

Finns risk för att det händer igen?

– Nej. Det här var en miss som berodde på oklarheter om vem som skulle göra vad. Det vet vi idag.

Detta har hänt: Kritik från Ivo för långa utredningstider

Delar av Uppsalas socialtjänst har länge lidit av stress och en alltför tung arbetsbörda. Det gäller främst enheterna som är specialiserade på barn och familjer. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har riktat kritik mot socialtjänsten för att inte hålla utredningstiderna och brister i dokumentationen.

En kraftig tillströmning av nya ärenden i kombination med otillräckliga resurser ligger bakom problemen. Som UNT berättade i måndagens tidning har de insatser som gjorts inte hjälpt.

Ledningen för socialtjänsten lovar dock åtgärder som ska lätta på trycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om