God arbetsmarknad för 60-plussare

Den som har passerat 60-strecket och förlorar jobbet kan ha svårt att komma tillbaka på arbetsmarknaden. Det är nog vad de flesta tror. Men i svåra tider blir erfarenhet extra viktigt för arbetsgivarna.

Inga Sundin fick ett nytt arbete på Fresenius Kabi efter flera år på Pfizer och Pharmacia i Uppsala.

Inga Sundin fick ett nytt arbete på Fresenius Kabi efter flera år på Pfizer och Pharmacia i Uppsala.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-01-12 10:00
45 år hade Lars-Göran Larsson tillbringat på tryckeriet när han blev uppsagd för knappt ett år sedan. Elanders tryckeri, tidigare Tofters, lade ner verksamheten i Östervåla efter 90 år på orten. Lars-Göran Larsson var 61 år.
- Nu är det väl kört, tänkte jag. Vilken arbetsgivare vill ha en 61-åring egentligen? Men det gick till slut, delvis just tack vare min ålder, säger Lars-Göran Larsson.
Det tog några månader för Lars-Göran Larsson att hitta ett jobb. Tack vare personliga kontakter arbetar han i dag med sanering och grovrengöring på ett bygge i Uppsala. Där har han arbetskamrater som är betydligt yngre, de flesta är i 20-årsåldern. Det passar Lars-Göran Larsson bra.
- Man blir ju lite som en farsa för dem. De frågar om allt möjligt; om facket och a-kassan eller andra praktiska grejer, säger han.

Företaget han arbetar för verkar i en helt annan bransch än Elanders. Erfarenheterna från tryckeriet kan dock användas även här. Det ser ut som att det kan bli arbete ända fram till pensionen om drygt två år. Lars-Göran Larsson menar att han har åldern att tacka för det.
- Chefen här på bygget säger att han anställde mig delvis för att jag är äldre, det är bra att jag kan hålla koll på ungdomarna. Jag vet ju att det bara är att hugga i varje dag, att jobbet måste göras. Den inställningen kanske några av de yngre saknar, säger han.
Faktum är att de något äldre på arbetsmarknaden har alla chanser att klara sig igenom en lågkonjunktur som den vi nu går till mötes. Dels med hjälp av de regler som styr arbetsmarknaden, dels tack vare den erfarenhet och know-how som kommer med en mansålder i arbetslivet.
- När arbetsgivarna ska nyanställa vill de inte behöva lära upp en person i flera veckor. Det är extra aktuellt i ett krisläge som nu.

Det säger Lars Kry, vd och koncernchef på bemanningsföretaget Proffice. Han menar att det generellt sett är värre för yngre människor i nedskärningstider. Las gör sitt till, men också det faktum att ungdomarna helt enkelt inte har hunnit samla på sig den erfarenhet som krävs i sämre tider.
Det håller Sofie Skaränger, vd på jobbsökarsajten jobbet.se, med om.
- När företag måste skära ner och det blir få kvar på jobbet är det jätteviktigt att ha folk med erfarenhet som vet hur arbetet ska gå till. Då är det bra med 60-plussare. De kan leverera, de har erfarenhet, och det borde de visa för arbetsgivarna i större utsträckning när de söker jobb.
Enligt en undersökning som bemanningsföretaget Manpower gjorde förra året har endast fyra procent av de svenska företagen en rekryteringsstrategi för äldre, och bara åtta procent har en plan för att behålla äldre arbetskraft i företaget.
Det finns ingen speciell typ av arbeten som äldre har större chans att få, berättar Hans Markander på Manpower. Utbildning och erfarenhet är individuella egenskaper och de fäller oftast avgörandet.
- Ju högre utbildning och ju mer specialiserad du är desto bättre går det för dig, säger han.

På Fresenius Kabi i Fyrislund i Uppsala finns det gott om folk med hög utbildning. Här producerar man bland annat näringslösningar för sjuka människor som av olika anledningar inte kan eller vill äta. Inga Sundin, 60, har anställning här sedan ett drygt halvår tillbaka. Hon arbetade tidigare på Pharmacia/Pfizer men när verksamheten lades ner för ett år sedan blev hon arbetslös. Tack vare sin utbildning till kemiingenjör och erfarenhet av klinisk kemi på bland annat Ackis fick hon arbete på Fresenius Kabi via ett bemanningsföretag efter bara några månader. I september blev hon övertagen direkt i företaget och arbetar nu på ett halvårskontrakt.
- Det fungerar bra för mig, som lite äldre behöver jag egentligen inte ett fast jobb. Det skulle nog vara värre om jag var yngre, säger hon.

När hon började sin karriär i Karlskoga för fyrtio år sedan hade laboratoriet egna glasblåsare som lagade provrören. Sedan dess har hon arbetat på en rad arbetsplatser: tre byten efter 50-strecket har hon hunnit med. Varför hon fick sitt nuvarande arbete vet hon ganska säkert.
- Jag har en bred kompetens, mycket erfarenhet, och är glad och öppen. Och så mår jag väldigt bra fysiskt sett också.
. Flera av kollegorna är nyutexaminerade och Inga Sundin säger att det ibland blir ganska tydligt.
- Jag vågar ofta ta för mig på ett annat sätt, jag har ju varit med förr och har ett bredare perspektiv på arbetsuppgifterna. Men det är klart att jag måste lära en del nytt också på ett nytt arbete.
Hennes kontrakt förlängs med ett halvår i taget och hon räknar med att vara kvar på Fresenius Kabi i flera år.
- Här finns så mycket att göra. Jag vet inte om jag någon gång har haft det så hektiskt som nu.
PERSONLIGT
Lars-Göran Larsson
Ålder: 62.
Familj: Fru, tre barn och fyra barnbarn.
Bor: Östervåla.
Intressen: Idrott, natur och trädgård.

PERSONLIGT
Inga Sundin

Ålder: 60
Familj: Nygift. En dotter, två barnbarn.
Bor: I Gränby.
Intressen: Resor, motion, träffa vänner. Vice ordförande i bostadsrättsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om