Bara fem av Uppsalas drygt 300 restauranger bedöms vara i behov av extra omfattande hygienkontroller.
En restaurang i centrala Uppsala benĂ€mns i en kĂ€nd matguide som en av landets bĂ€sta och har fĂ„tt omdömet âmycket god klassâ. Samma krog har miljökontoret placerat i kategori C, vilket innebĂ€r att den fĂ„tt flera anmĂ€rkningar och kollas extra noga.
NÀr den aktuella krogen inspekterades i höstas var stekpannor dÄligt rengjorda och det var smutsigt i kylar och torrförrÄd. Tre veckor senare gjorde miljökontoret ett oanmÀlt besök. AnmÀrkningarna hade dÄ ÄtgÀrdats.
VÀrre var det pÄ en pizzeria i Uppsala, ett annat C-klassat stÀlle. Vid miljökontorets inspektion förra sommaren stod dörren till varumottagningen öppen och flugor hade letat sig in i lokalen.
Degmaskinen var smutsig, personal bakade pizza i privata klÀder, livsmedel som skulle förvaras i minst -18 grader höll upp till -3 grader och personalen saknade kunskaper om temperaturgrÀnser för kyld mat.
Pizzerian fick ett nytt kontrollbesök i februari i Är. Kyl, tvÀttstÀll och deghyllor var dÄligt rengjorda. Termometern vid kylrÀnnan visade 5 grader men i verkligheten var temperaturen upp till 22 grader.
Innehavaren förklarade att pizzerian skulle byta Àgare inom kort.
ââ Ofta sker en sjĂ€lvsanering i branschen. DĂ„liga stĂ€llen gĂ„r under och nya Ă€gare tar över, kommenterar Mikaela StĂ„hl vid miljökontoret.
Hon tycker att krogsnusk sÀllan förekommer. Vanligtvis Àr det mindre fel som behöver rÀttas till.
ââ StĂ€llen som har sĂ„dana brister att vi misstĂ€nker att mĂ€nniskor löper risk att bli sjuka stĂ€nger vi.
Mikaela StÄhl kommer inte ihÄg senast det hÀnde men sÀger att det intrÀffar högst nÄgon gÄng om Äret.
Miljökontoret har sedan 2007 en avgiftsmodell för livsmedelstillsyn vid bland annat krogar liknande den som införs 1 juli för andra verksamheter (se artikel hÀr intill).
Krogar med mÄnga prickar i protokollet fÄr tÀtare besök av miljökontorets inspektörer vilket leder till högre kostnader.
Restaurang Trattoria Commedia i Uppsala har placerats i A, den bÀsta kategorin ur hygiensynpunkt.
ââ Det handlar om att utbilda personalen sĂ„ att alla vet vilka rutiner som gĂ€ller, sĂ€ger Charlie Monaco, delĂ€gare i Trattoria Commedia. Vi nöter in var disken ska stĂ„, vad som gĂ€ller om man har sjuka barn hemma och mycket annat.
Miljökontoret har ökat antalet oanmÀlda besök men Charlie Monaco tror inte det avskrÀcker krögare som missköter hygienen.
ââ De har dĂ„liga rutiner Ă€ndĂ„, sĂ€ger han.