Hur kommer det sig att de matglada fransmännen tillhör de smalaste i Europa?
Den frågan har den franske sociologen Claude Fischler försökt att besvara i en rad studier som jämför matvanorna och attityderna till mat i Frankrike respektive USA, det land som har den fetaste befolkningen i västvärlden.
– När amerikanerna talat om mat, talar de om näringsvärde och hälsa. Det är bara fett, proteiner och kalorier. När fransmännen talar om mat, talar de om smak och kvalitet. I intervjuerna återkommer de ofta till glädjen att sitta till bords och dela en god måltid med vänner eller familjen. Amerikanerna säger inte ett ord om att det finns något nöje med att äta, säger han till forskning.se
En utmärkande sak med fransmännen, enligt Fischler, är att de är mycket noga med måltiderna. De äter frukost, lunch och middag.
Bland Uppsalaborna möts forskningsresultaten av viss skepsis. Är verkligen god mat vägen till en slankare figur?
– Vilket önsketänkande säger jag! utbrister Victoria Hemmingson. Men jag tror att en måltid i lugn och ro är bättre för hela systemet än om man bara kastar i sig, utvecklar hon.
För att illustrera måltidernas betydelse har nu EU-organisationen FOOD låtit Sifo undersöka saken i Sverige. Det visade sig att feta personer, med ett BMI över 30, är sämst på att ta lunchrast. Hela 15 procent av dem äter aldrig lunch över huvud taget. Motsvarande siffra bland normalviktiga är 4 procent.
Strax efter värsta lunchhetsen i Uppsala är det dock få som vill erkänna att de slarvar med lunchen. 19-årige Erik Täcktor hör till undantagen, men är trots det smal.
– Jag brukar hoppa över lunchen. Jag går upp så sent på morgonen så det blir snarare någon form av brunch, säger han.