God natt, vi ses i vår!
Kylan är här och våra vilda djur förbereder sig på olika sätt. Vissa tänker inte göra ett endaste dyft - förrän i vår! Här är några av dem.
Ska vi hänga? Fladdermusen tar en paus.
Foto: Stock.xchng
Brunbjörnen går vanligtvis i ide från slutet av oktober till april/maj. Den sover längre i norr och kortare i söder. Den går inte helt och hållet i dvala, utan kan vakna om den blir störd. Björnens kroppstemperatur blir lägre och den andas långsammare. När den sover lever den på fettreserver som den har samlat på sig under sommaren. Fettet omvandlas även till vatten i kroppen, därför behöver inte björnen dricka någonting under vintern. I sitt bo har björnen oftast ett mjukt golv av granris och mossa som gör att den inte förlorar så mycket värme till den kalla marken. Björnhonan föder sina ungar i idet. Det sker oftast någon gång mellan november och februari och med ungefär två eller tre års mellanrum. Ungarna, som brukar vara runt tre till fem stycken per kull, är ungefär lika stora som marsvin när de föds.
Fladdermus
Fladdermöss äter insekter. När det är kallt finns det inte så många insekter att äta och därför vilar fladdermössen sig på vintern. De är i dvala från oktober till april, men kan vakna för att till exempelvis byta plats. Precis som björnarna sänker de sin kroppstemperatur under vintersömnen för att göra av med mindre energi. Fettet de har lagrat under sommaren räcker under hela vilan.
Det är farligt för en fladdermus att torka ut, så platsen den sover på måste vara fuktig. Ofta väljer de grottor, gruvor eller vindar. Fladdermöss hänger upp och ner när de vilar. Det beror på att de har vingar i stället för framtassar, så det är bara fötterna som är lediga att hänga i.
Igelkott
Under vintern bygger igelkottarna bon av löv, gräs och kvistar. Oftast bygger de under buskar eller uthus. Under vintern ligger de i dvala. Hjärtat slår saktare, andningen blir långsammare och kroppstemperaturen sjunker.
Igelkottar anses vara matvrak och de blir ofta ganska tjocka. Men det är bara bra, för under dvalan är det all mat de har ätit som gör att den klarar sig. Igelkottar tappar ofta mer än hälften av kroppsvikten under vintern, och många dör på grund av att de inte fått i sig tillräckligt med mat.
Bi
För att överleva samlar bina honung och lever på den under vintern. Tambin överlever genom att sitta tätt ihop. De bildar klungor, oftast i mitten av bikupan, och lyckas hålla värmen. Men det är inte alla som får vara med. Innan vintern dödas alla hanar, eller drönare som de också heter. Annars hade de tagit för mycket av matreserverna och då hade inte svärmen överlevt. Drönarnas enda uppgift är nämligen att befrukta drottningen. Vissa dör direkt efter parningen och de som överlever får helt enkelt inte plats när vintern kommer...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!