En stor del i resultatet anser han att det så kallade Lean projektet har. Det ska förbättra vårdkvalitén och arbetsmiljön och leda till ökad effektivitet i vården.
– När jag gått runt på sjukhuset och frågat vad vi gjorde under 2009 för att minska kostnaderna så får jag det svaret, säger han.
Ändå går Akademiska med stora underskott?
– Det kan ju hända saker på vägen, som att vi måste göra extra satsningar för att klara vårdköerna. En gissning är att utvecklingen inte kommer att vara lika bra mellan 2009 och 2010.
Att Karolinska sjukhuset, som har högre kostnader per patient än Akademiska sjukhuset, ändå går med överskott tror han beror på att de får mer pengar till i sin budget.
– Tittar man bara på siffrorna så är det så.
Karolinska har också ett treårigt vårdavtal med sina uppdragsgivare. Det anses ha haft stor betydelse för deras planering av besparingar och nysatsningar. Skulle Akademiska sjukhuset behöva ett sådant?
– Avtalet ger dem möjlighet att planera och spara på ett annat sätt. Det viktiga för vår del tror jag är att man kan komma överens om hur mycket vård vi ska tillhandahålla och hur snabbt patienterna ska få vården, säger Stanley Holsteiner.
Hur ska Akademiska sjukhuset jobba vidare nu?
– Vi måste fortsätta effektivisera, minska vårdskador och infektioner, sådant kostar oss mycket pengar.