"Gode män bör få bättre utbildning"

Vem som helst passar inte som god man. De som ställer upp måste få vidareutbildning och stöd. Det anser god man-föreningen som vill kvalitetssäkra personer som får uppdraget att företräda andra.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-10-20 13:06

En god man ska hålla koll på det mesta åt sin huvudman. Det vet Monica Högling, en av flera gode män som går kursen som God mans- och förvaltarföreningen i Uppsala tagit initiativ till.
– Ofta slängs man in i god man-uppdraget med goda intentioner. Man vill väl. Sedan utsätts man för en massa situationer utan att ha tillräckliga kunskaper, säger hon och tillägger:
– Men man ska veta att det är givande att få hjälpa människor som är så fruktansvärt utsatta.

Bakgrunden till kursen är att en god man i Uppsala i våras dömdes till fängelse för att ha förskingrat pengar från sina klienter. Föreningen anser att man dels behöver ge bättre stöd till gode män, dels se till att uppdragen hamnar hos rätt personer. Kursen är tänkt att resultera i rekommendationer från föreningen till överförmyndarkontoret om vilka deltagare som passar bäst för uppdragen.

När UNT besöker Vuxenskolans lokaler på gågatan är det juridik på schemat. Örjan Swing från föreningen tar upp praktiska vardagsproblem och får många frågor från de 18 deltagarna; ska man ge huvudmannen mer pengar när det finns ett spelmissbruk, och hur hanterar man en huvudman som ringer hem dygnet runt?
Örjan Swing vänder sig emot att i princip vem som helst, som inte finns i brottsregistret, kan bli god man.
– Vår ambition är att höja statusen och standarden. Vi skulle vilja skapa en auktorisation av god manskapet.

En god man ska hålla koll på det mesta åt sin huvudman, men utbildningen från Uppsala kommun är begränsad och består av självstudier utifrån en cd-skiva och bok. Det krävs mer för att kvalitetssäkra gode män, menar han.
Birgitta Lanner blev god man för knappt ett år sedan.
– God man-föreningens träffar har gett otroligt mycket. Det är viktigt att samtala. Det är ju genom andras erfarenhet som man lär sig saker.
Carina Nordin hör till majoriteten kursdeltagare som ännu inte har något uppdrag.
– Jag tycker att det låter jättekul och intressant.

Överförmyndarkontoret i Uppsala kommun välkomnar kursen. Men att kommunen själv skulle stå för mer utbildning är inte aktuellt, säger chefen Peter Wråke.
– Ingen ifrågasätter att det finns ett behov av utbildning. Men som all annan kommunal verksamhet styrs vi av lagar och resurser. Det blir enklare att få till en åtgärd om det finns en finansiering.
Kommunernas ansvar för utbildning av gode män utreds för närvarande av justitiedepartementet.

FAKTA

Gode män
En god man företräder personer som på grund av till exempel försvagat hälsotillstånd eller förståndshandikapp har svårt att sköta sin ekonomi och bevaka sina rättigheter. En god mans uppgift är att vara ställföreträdare för sin klient, även kallad huvudmannen. Förordnandet brukar innehålla tre uppgifter: bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Uppsala kommun har cirka 1 000 gode män med ansvar för närmare 1 600 huvudmän. En god man med en huvudman får cirka 8 000-10 000 kronor per år i ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om