Videon är inte längre tillgänglig
Hus 40 är en av de äldsta byggnaderna på Akademiska sjukhuset, färdigställt 1924, och hem för specialmedicin. På våning ett och två gapar nu många rum tomma och flyttkartonger står staplade i korridoren. Tomas Skommevik, tillförordnad verksamhetschef för specialmedicin, visar runt.
– Ja, det här var ett inte fullt angenämt problem att börja med. Jag tillträdde min tjänst den tredje december, på måndagen fick jag reda på de här problemen.
Enligt en personalenkät för dem som arbetar på plan ett och två visade sig 60 procent ha ett eller flera symtom, såsom problem med övre luftvägsbesvär, torra ögon och huvudvärk.
Den dåliga luftmiljön började göra sig påmind i och med att en fasadrenovering inleddes på försommaren i fjol. Huset plastades in vilket medförde att ventilationen påverkades.
– Då accentuerades problemen. Det eventuella självdrag som huset hade tätades bort när man påbörjade blästringen, säger Tord Hägg, förvaltningsdirektör på landstingsservice.
Prover pekar på att det förmodligen är det lim som använts till de plastmattor som klär golven som är orsaken. Sedan har även en lukt spridit sig från ingång 24 på byggnadens östra gavel på grund av skadat impregnerat trä. Något som hänt på andra ställen på sjukhusområdet. Entrén kommer nu att rivas.
– När evakueringen är klar går vi ned till betongen på de här våningarna och slipar bort allt, och lägger sen ventilerande golv, säger Thord Hägg.
För Tomas Skommevik väntar några dagar med intensivt flyttande.
– Nu är vi i gång och på torsdag är vi helt klara hoppas jag, men det är klart att det kan hända något som försenar det hela. Det är inte som att flytta ett förråd direkt, säger han uppger att han inte känner till några patientreaktioner på den dåliga luftkvaliteten.
De avdelningar som flyttas till Svartbäckens vårdcentral är som UNT tidigare berättat diabetesmottagningen, överviktsmottagningen, dagsjukvården och delar av endokrinverksamheten. Däremot inte osteoporosavdelningen som tidigare uppgivits.
– För patienterna blir det ingen skillnad utöver att man får åka till en annan plats, säger Tomas Skommevik.
Någon tidsprognos för rivningsarbete och kommande återflytt vill ingen ge.
– Vi passar på den frågan. När man river i ett gammalt hus så stöter man ofta på andra saker. Men det är säkert så att vi närmar oss sommaren innan vi åtgärdat klart, säger Thord Hägg.