"Gör besökspark av Genetiska trädgården"

Byggstoppet som ska rädda Genetiska trädgården i södra Uppsala tystar inte kritiken mot utbyggnadsplanerna.

Bäcklösa. Alla jätteekar vid Genetiska trädgården sparas i det senaste byggförslaget.

Bäcklösa. Alla jätteekar vid Genetiska trädgården sparas i det senaste byggförslaget.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2014-04-23 14:00

De tidigare protesterna mot nya bostäder i området runt f d Genetikcentrum, nuvarande Engelska skolan, ledde till att kommunen flyttade delar av bebyggelsen från Genetiska trädgården och sparade grönområdet som parkmark med egen skötselplan. I det nya förslaget sparas dessutom samtliga gamla jätteekar i området, vissa runt 400 år gamla. I stället ökar hushöjderna närmast Dag Hammarskjölds väg och nya Gottsunda allé. Kontentan blir att omkring 550 nya lägenheter samt lokaler för verksamheter beräknas få plats. Ungefär lika många planeras längre söderut.

Åtgärderna är emellertid inte tillräckliga för att skydda områdets höga naturvärden, anser flera instanser som lämnat synpunkter på de omarbetade planerna. De slopade bostadsplanerna i trädgården välkomnas, men biologer och naturvänner efterlyser tydligare bestämmelser om skötsel och naturvård, för att skapa en besöks- och undervisningspark både för botanister och vanliga Uppsalabor.

Naturskyddsföreningen vill se ordentlig information på platsen om trädgårdens värden. Föreningen efterlyser också säkrare cykeltrafik och utrymme för framtida spårvagnstrafik på Dag Hammarskjölds väg. Biologen Mattias Iwarsson efterlyser en rejäl omdisponering av grönytorna för att skapa ett attraktivt besöksmål. Delar av utbyggnaden kommer fortfarande att skada växter och djur, enligt Iwarsson.

Engelska skolan befarar kraftigt ökad trafik vid skolan och sämre trafiksäkerhet för eleverna. Svenska kyrkan i Gottsunda påpekar att den stora befolkningsökningen skapar behov av lokaler för ideell fritids- och föreningsverksamhet i området.

Kommunen ska nu sammanställa synpunkterna innan ärendet går vidare till plan- och byggnadsnämnden som avgör om byggplanerna ska justeras eller godkännas.

Genetiska trädgården, norr om Engelska skolan intill Dag Hammarskjölds väg i Bäcklösa, grundades 1937 av professor Göte Turesson, internationellt känd forskare inom ekologi och biosystematik som formulerade begreppet ekotyp. I trädgården planterades växter som samlats i Sverige och Nordamerika. E

tt syfte var att studera hur ursprungsmiljöer påverkar de ärftliga variationerna hos växter. Trädgården innehåller ett stort sortiment ovanliga växter, jätteekar, demonstrationsfält och en samling björkar från olika delar av landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om