Cirka 400 förslag har hittills kommit in från den medborgardialog som Uppsala kommun dragit igång kring Uppsalas stadsförnyelse de kommande decennierna.
– Många tycker att bilarna tar för mycket plats i city i dag. Man vill bland annat att Dragarbrunnsgatan ska bli en gågata efter den omvandling som varit de senaste åren med nya affärer, uteserveringar och restauranger, säger projektledare Brita Christiansen vid kontoret för samhällsutveckling.
Flera vill också ha bort bilarna från torgen i city, som S:t Eriks torg och Fyristorg. Stora Torget tycker många har blivit ett rent busstorg.
– Man vill ha grönska och fler sittmöjligheter. Folk tycker torget är otryggt och mörkt på kvällarna. Bussarna dominerar för mycket, säger Karin Åkerblom, processledare för Uppsalas stadsutveckling.
Torget är ju ganska nyligen omgjort, till höga kostnader?
– Ja. Men när folk tycker så om stadens mest centrala torg så måste vi ta det till oss. Generellt sett så vill många ha mer grönska och koncentrerade sittgrupper på hela gågatan och på de andra torgen. Man vill ha mer torghandel och uteserveringar, säger Karin Åkerblom.
Lekmöjligheter är också något som många efterfrågar. Kanske inte regelrätta lekplatser utan lekskulpturer där familjen kan ta det lugnt och hänga lite när de besöker city.
– När vi hade en gåtur med barn i femte klass så tyckte de att det viktigaste var att stan var städad från skräp och klotter. Det är också något att tänka på, säger Karin Åkerblom.
Men det finns också de som vill ha fler p-platser och större möjligheter att köra bil i stan, även om de är i minoritet.
Medborgardialogen är öppen till den 30 juni. Ett förslag med riktlinjer för stadskärnans förnyelse ska vara klart till den nya översiktsplanen ska klubbas i slutet av 2015.