Gotlands firar med kokta fårskallar
150 fårhuvuden är beställda och ligger i grytorna. Årets lambskallegasque på Gotlands nation är redan fullbokad och studenterna kan se fram emot en riktig upplevelse.
Kockarna Dan Stengård och Daniel Andersson förbereder lambskallegasquen.
Foto: Rolf Hamilton
Hur kommer man på idén att äta huvudet?
- Det är en gammal jultradition, att allt på fåret ska ätas om julen, berättar förste kurator Ida Andersson.
- Först rimmar vi huvudena, sedan kokas de och slutligen griljeras de i ugn. Det smakar lite som julskinka, fast det är lamm, bara lite fetare. Tungan är en delikatess.
Traditionsenligt ska man också ta ut linsen ur ögat på fåret, för att sedan stoppa det i sitt snapsglas och dricka, en så kallad ögonsnaps.
Är det verkligen gott?
Ida Andersson ler och skakar på huvudet.
Förutom lambskalle kommer deltagarna på gasquen att bjudas på bland annat äkta gotländsk saffranspannkaka, Gotlandsdricka och rotmos. Allt från hemön förstås.
- Det är en upplevelse även för de som inte är från Gotland, slår Ida Andersson fast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!