Gott hopp om att hitta Knutbyvapnet

Dykarna i Kalmarsund har gott hopp om att hitta Knutbyvapnet, som den mordmisstänkta kvinnan säger att hon kastat från Ölandsbron. Halva området har nu sökts av men ännu har inget vapen hittats.

Uppsala2004-02-04 17:27
Tidigast i morgon, fredag, fortsätter dykningarna. Om vädret är gynnsamt kan hela det resterande området då bli genomsökt.
På onsdagen hade stark sydvästlig vind packat ihop isen på den plats under Ölandsbron där Kustbevakningen letar. Under dagen skedde därför inga dykningar. Inte heller i dag, torsdag, planeras några eftersökningar på botten. Förhoppningen är att dykare kan gå ned igen på fredagen.
Kustbevakningen genomför sökandet på uppdrag av spaningsledningen i Uppsala. Dykningarna sker i två områden nedanför bron, vardera med en yta på cirka 3 000 kvadratmeter. Sökandet i det ena området avslutades i tisdags utan att något vapen hittats.

Kan bli klara på fredag
Den 26-åriga kvinnan som misstänks för skotten i Knutby har berättat att hon stått intill några arbetarbodar på bron, när hon kastade i vapnet, en revolver. Dykarna söker på en linje utefter broräcket och cirka 20 meter rakt ut. Det är maxlängden för hur långt revolvern kan ha kastats, enligt bedömningen.
Kustbevakningen har gott hopp om att hitta vapnet, om det ligger där kvinnan sagt.
— Bara isen försvinner så är förutsättningarna goda, säger kustbevakningsinspektör Mats Johansson vid Kustbevakningen i Karlskrona.
— Bottnen består mest av Ölandskalksten och en del sjögräs. Det är ingen sjötrafik på platsen och svaga strömmar. Med lite tur kan vi bli helt klara på fredag.
Lördagen 10 januari, då 26-åringen ska ha kastat i vapnet sedan hon samma morgon avlossat skotten i Knutby, var vattnets strömhastighet bara 0,3 knop. Djupet på platsen är 7-8 meter och revolvern kan därför enligt Kustbevakningen bara ha påverkats marginellt av strömmen innan den nådde botten.

Goda ljusförhållanden
Dykarna använder vit kätting från två bojar för att markera det område som söks av under vattnet. Ljusförhållandena är goda och dagtid behövs inga strålkastare. Metalldetektor för undervattensbruk finns, men är inte aktuellt att använda för närvarande.
— Våra huvudmål är att antingen hitta vapnet eller att så säkert som förutsättningarna medger kunna säga att det inte finns här, förklarar Mats Johansson.
Att hitta vapnet är viktigt för mordutredarna, bland annat för att kunna säkra eventuella fingeravtryck. Enligt Eva Glans, chef för Uppsalapolisens våldsrotel, bevaras fingeravtryck bra i vatten, så länge det är kallt och inte för strömt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om