Det är vanlig tisdagskväll och folk är på spång i Gottsunda centrum. De flesta handlar, tar en pizza eller macka på fiket. Många dras också till i Kontakten, ett föreningsnav mitt i Gottsunda centrums Kulturhus som drivs av Studiefrämjandet. Strax före klockan sex är verksamheten på högtryck. Folk kommer och går i en strid ström. Alla föreningsrum är bokade. Safi och Abdi, tio respektive åtta år, sitter vid ett bord mitt i vimlet och får läxhjälp, matte och svenska står på schemat. I ett rum intill tränar gruppen Attitude Dancecrew, afrobeat och dancehall, i ett annat lär sig sex killar göra egen rapmusik och intill dem träffas Gottsunda författarcafé. Lite längre bort pratar tolv somaliska kvinnor om svenska normer.
– Det handlar om föräldrar och barn som växer upp i Sverige. Om barns rättigheter, om normer och värderingar. Vi träffas varje vecka och diskuterar frågorna. Det är viktigt för integrationen. Behovet är stort. Vissa som är med här har inte gått i skolan alls, säger Asha Yahya som leder kursen inom föreningen Centrum för Svensksomaliers utbildning och integration.
Det doftar nybygge nästan överallt. Hela Gottsunda centrum har byggts om och byggts ut. Det har skapat nya möjligheter.
På Uppsala dans- och teaters scen pågår genrepet inför premiären på föreställningen Best in Show. Tempot är både högt och dramatiskt. Ensemblen är ung och kommer från olika håll i stan. De har repat hela påsken. Pedagogen Karen Monie som leder gruppen berättar att Best in Show är relationsdrama, komedi och tragedi på samma gång.
– Det handlar om hur långt en människa är beredd att gå för att uppnå sina mål och om unga och den press många känner i dagens samhälle, säger hon.
Fardos Dana Elsoudi från Gottsunda har varit med sen hon var sju år.
– Jag kom hit och provade på teater under ett lov. Karen frågade om jag ville fortsätta. Jag har lärt känna många andra och fått nya kompisar för livet. När jag var liten så var drömmen länge att bli skådespelare. Nu vill jag bli läkare eller forskare, säger hon
Tilde Lind, 14 år, kommer från Hammarskog. Hon har spelat teater både på Engelska skolan och på Kunskapsskolan där hon tidigare gått. I den här pjäsen fick hon plats via en audition - så det finns en chans för alla.
– Att vara med här är helt gratis. Verksamheten drivs med pengar från Uppsala kommun. Målet är att alla som vill ska ha möjlighet att delta. Här finns ju en professionell scen, med ljus och ljud, scenteknik och scenografi, säger Karen Monie.
Hur väl lyckas ni nå ut?
– Vi når inte alla, men en del. I dag har vi runt 150 ungdomar i våra teaterprojekt. Men vi jobbar på att hitta olika sätt för nå flera grupper bland annat genom nyskapande projekt för unga som inte har något att göra. Just nu har vi mycket killar i våra grupper, säger Karen Monie.
Bara några hundra meter från teaterns välordnade värld ligger föreningen Effektos lokaler. De har just tvingats flytta från centrum efter renoveringarna men har fått en ny lokal i ett bostadsområde.
– Vi har just flyttat in och ska börja renovera, säger Raoaz Majid en av grundarna till Effekto.
Effekto spelade en viktig roll under de senaste bråken i Gottsunda. Föreningen har funnits i två år och målet är att nå ungdomar som har det svårt. Samtidigt ska Effekto fungera som en länk mellan polisen, kommunen, socialtjänsten och politikerna. Under de senaste oroligheterna var föreningen i gång dygnet runt, speciellt kvälls- och nattetid.
– Första kvällen var bara vi ute, men under helgen kom mer folk. Det gjorde att det lugnade nere sig, mer folk innebär större risker att åka dit för de som kastar sten och bränner bilar. Det är över nu, men kan komma upp igen, Jag tycker vi lyckades bra, säger Raoaz Majid.
Hur jobbar ni?
– Vi försöker prata med ungdomarna, ringer runt till föräldrar, pratar med föräldrar, är med på nattvandringarna. Vi syns och hörs och försöker se till att det går lugnt till. Vi blir en bro mellan polisen, föräldrarna och ungdomarna, säger Raoaz Majid.
Effekto vill skapa en mötesplats för de som är över 18 år och inte har någonstans att ta vägen.
– En sorts trygg zon dit de kan komma och prata om det behövs. Vi försöker sysselsätta folk, ha aktiviteter i samarbete med idrottsföreningar, mittpunkten och andra föreningar för att förändra, kanske hjälpa till med att skaffa ett jobb om det går. Gottsunda är i ett utsatt område. Men jag tror inte någon vill leva ett kriminellt liv. Jag har själv levt i såna kretsar och vet hur det är, säger Raoaz Majid.
För att kunna fortsätta i den nya lokalen behövs dock mer resurser.
– Just nu jobbar vi ideellt. Det kan vi inte fortsätta göra. Vi behöver resurser så att vi kan få en lön för det vi gör. Vi vill inte lägga ner vår verksamhet. Tänker man långsiktigt så är det en investering som lönar sig i längden, säger Raoaz Majid.
Tillbaka till Gottsunda centrum och Affe Ashkar som möter upp vid biblioteket. Han är född i Gottsunda och har jobbat mycket med musik, teater och dokumentärfilm. Han hjälper dessutom fram nya talanger. Den senaste är hiphoparen Rawa som nyligen släppt sin första singel.
Nu håller Affe Ashkar på att planera en hiphop festival tillsammans med grafittikonstnären Ruskig, Mattias Rosendahl verksamhetsledare vid Treklangen i Gottsunda, kultursamordnare Ellen Ferngren och Katarina Karpe, chef för Gottsunda dans och teater.
– Det ska bli den 2-3 september här i Gottsunda centrums lokaler och utanför. Det blir inte bara hiphop utan också workshops, dans, teater och graffiti. Vi gör det för att visa så mycket bra det finns i Gottsunda. Det bor så många kreativa människor här, säger Affe Ashkar.
Festivalen är gratis så att alla kan vara med.
– Det är lika viktigt att unga från andra håll tar sig hit och ser vad Gottsunda förmår. Folk måste veta vilket jobb som görs här bakom kulisserna, säger Katarina Karpe.
Affe Ashkar tycker att Gottsunda är fyllt av diamanter.
– Jag brukar säga att det finns så många oslipade diamanter här. Nån har en idé. Det kan vara att starta ett fotbollslag eller skriva en låt, dansa eller spela teater. Man samlar de man känner, håller ihop och bara kör på själva. Samtidigt finns en stark kraft att samverka mellan alla föreningar och grupper som finns här. Så har det varit länge, säger han.
Katarina Karpe:
– En viktig del av en sådan här verksamhet är att ungdomarna ser att det kan bli något av det man vill göra. En kille som gått på teatern under många, Carlos Romera, har gått vidare till Dramatisk institutet och är skådespelare i dag. Han är en bra förebild.
Affe Ashkar:
– Rawa höll på tio år innan framgången kom. Man måste ha ett bra nätverk och det finns här i Gottsunda. Många gånger kommer folk som har skrivit en text fram till mig på gatan och vill snacka om hur de ska gå vidare.
Katarina Karpe:
– Vi åt lunch för några veckor sedan här i centrum. Då kom en massa ungdomar fram som hade musikprojekt på gång och ville prata. Det är så det fungera och ska fungera. Det är inte brist på idéer utan tid och pengar.
Under den sista tiden har Affe Ashkar jobbat med olika klasser på Gottsundaskolan. De har fått skriva egna texter om sitt liv, berätta om sin vardag och vad som är viktigt. Rawa framförde en del av texterna på scen i Gottsunda till musik av musikproducenten Viktor Ax.
Samtidigt bränner andra bilar och kastar sten på bussar. Vad beror det på?
– Jag koncentrerar mig på den positiva biten, på all kreativitet. Det är där jag vill göra något. Jag vill få fram glädjen som finns i Gottsunda men som inte syns. Gottsunda är den vackraste platsen som jag hittat hittills. Jag kommer aldrig att lämna det här, säger Affe Ashkar.
Mycket av Gottsundabornas kraft kanaliseras genom föreningslivet. Gottsunda har 50 föreningar som är aktiva utåt och kanske hundra till som är slutna. Det säger Mattias Rosendahl, vid Treklangen som drivs av Uppsala kommuns kulturförvaltning. Han är spindeln i nätet i Gottsundas föreningsliv.
– Något pågår nästan dygnet runt. Vi har tio föreningar i gång varje kväll. Det har gjort att det finns en massa eldsjälar här. Att ha en sån tyngd på kultur är en otrolig kraft. Jämfört med många andra förorter har få de här resurserna.
Han tycker Gottsunda är prestigelöst. Det viktiga är att något görs inte vilken som gör det, och många vill bidra.
– Centrum är som en stor mötesplats inte i först hand ett köpcentrum. Jag är förvånad över de oroligheter som varit. Det har aldrig varit så lugnt i Gottsunda som under de senaste åren. Varje kastad sten och bränd bil är en för mycket, men jag är övertygad om att det kommer att ebba ut, säger han.
Idrottsrörelsen och speciellt Gottsundaskolans fotbollsprofil får en eloge. Förra året vann de SM för profilskolor på högstadiet. Nu är skolan i SM-final igen.
– Det är en stolthet för hela området, säger Mattias Rosendahl.
På Kontakten har ledaren Ndiaga Diaw kommit i gång med hiphop kursen. De träffas två dagar i veckan. Han skriver själv poesi och tonsätter sina dikter.
– Nu hjälper jag andra ungdomar med tekniken för att göra egen hiphop. I början av mars hade vid en konsert på Grand. Det kom över 150 personer. Det var jättekul, säger han.