Parken ska ligga i utkanten av naturreservatet Hågadalen/Nåsten och bli mellan en halv och en och en halv hektar stor. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har givit projektet klartecken.
– Vi räknar med att börja bygga 2019-2020 beroende på hur förberedelsearbetet går, säger Åsa Hedin som är miljöstrateg vid Uppsala kommun.
Totalt beräknas dagvattnet som årligen kommer från Gottsundaområdet innehålla 33 kilo fosfor, över två ton kväve och olika tungmetaller. Dagvattenparken beräknas kunna ta omhand ungefär en tredjedel av det.
– Allt rinner i dag rakt ut i Hågaån. Med dammarna kan en del sedimenteras och tas upp av växtligheten. Parken kommer också att gynna växt- och djurlivet, fåglar och insekter, säger Åsa Hedin.
En riktig parkmiljö med stigar, bänkar och broar ska också anläggas så att människor som bor i området kan nyttja det för rekreation och friluftsliv. Enligt en grov skiss över parken ska två större dammar byggas. De ska vara upp till två meter djupa.
Parkbygget ska ske på delar av den åkermark som finns i Södra Gottsunda och som idag odlas med vallväxter.
Att säga ja till projektet strider egentligen mot den zonindelning som sattes upp när naturreservatet bildades. Men Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att dagvattenparken kommer att gynna naturreservatet så pass mycket så att ett avsteg från reglerna kan accepteras.
Det är gatu- och samhällsmiljönämnden vid Uppsala kommun som vill anlägga parken som en del av ett EU-projekt kallat Life IP Rich Waters.