Gottsundas egna poliser vill bli kända

Uppsalapolisens särskilda Gottsundagrupp har nu varit igång ett halvår. "Vi hoppas kunna påverka kriminella att byta spår", säger Martin Gunér som leder enheten.

Antalet polisanmälningar i Gottsunda för några vanliga brottstyper. 

Källa: Polisen.

Antalet polisanmälningar i Gottsunda för några vanliga brottstyper. Källa: Polisen.

Foto:

Uppsala2019-09-16 07:00

I mars tillsattes en grupp poliser som har till uppgift att särskilt ägna sig åt Gottsunda. Det har tidigare inte funnits någon sådan fast grupp utan istället har olika poliser ryckt ut när det hänt något i området.

Gottsundagruppen räknar med att vara på plats tre–fyra dagar i veckan. De aktuella poliserna ska inte komma farande enbart vid akuta brottshändelser utan vistas i området även vid andra tillfällen. Det kan exempelvis handla om patrullering i bostadskvarteren för att öka tryggheten.

UNT följer med ett par av poliserna i gruppen på en promenad genom Gottsunda centrum.

– Kul att se er, utbrister Sunnerstabon Stig Pettersson, 72 år, som spontant kommer fram och tar kontakt när han får syn på de båda uniformerade poliserna.

Han berättar att han upplever Gottsunda som ett tryggt område, åtminstone på dagtid. När det är mörkt drar han sig dock för att åka hit.

– Det är bra att det finns fasta poliser i Gottsunda, det har jag saknat, säger Stig Pettersson.

Tidningen pratar med ett tiotal personer i området för att höra vad de tycker om den nyinrättade polisgruppen. Inte någon av dem uttrycker kritik mot polisnärvaron.

– Det är bra med fler poliser här. Själv känner jag mig inte orolig i Gottsunda men ibland är det lite bråkigt bland en del ungdomar, tycker Mahamoud Hussein.

– Det behövs fler poliser i Gottsunda, det kan bli lugnare då. Det finns folk som stör även om jag inte haft problem för egen del, säger Nazanin Khezri.

Gottsundagruppen arbetar med att skapa relationer till de boende. Tanken är att de på sikt ska bli kända ansikten eftersom samma poliser hela tiden återkommer. Därmed ska det inte upplevas som ett lika stort steg att ta kontakt med poliserna för att kanske lämna tips eller till och med medverka i utredningar.

Den Nationella operativa avdelningen vid polisen har klassat Gottsunda som ett särskilt utsatt område. Ett sådant kännetecknas av att det bland de boende finns "en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen".

Men Martin Gunér säger att gruppen redan från start sett en vilja hos många i Gottsunda att samarbeta med polisen.

– Benägenheten att lämna tips till polisen har ökat något under de första månaderna som vi varit i tjänst.

Poliserna i Gottsundagruppen ägnar sig även åt att etablera kontakt med personer som är inne i kriminalitet. Enligt Martin Gunér utgörs målgruppen främst av män mellan 15 och 25 år, varav merparten är födda i Sverige men har invandrarbakgrund.

– En del har taggarna utåt och vill absolut inte ha någon kontakt med polisen. Men jag upplever att vi lyckats skapa hyggliga relationer med ett 40–tal av de här personerna.

– En del av de boende i Gottsunda känner sig otrygga när unga vuxna hänger i grupp och vi försöker få ungdomarna att förstå hur deras beteende påverkar andra. I vårt uppdrag ingår också att försöka lotsa de som behöver det till insatser som till exempel socialtjänsten eller Arbetsförmedlingen.

Innebär det inte ett dilemma att bygga upp kontakter med personer som ni i ett annat skede kanske måste ingripa mot?

–  Vi får inte förlora vår legitimitet som poliser och ser därför till att behålla vår repressiva roll. Men vi får arbeta lite annorlunda, uppger Martin Gunér.

– Till exempel genomför vi sällan kontroller mot en hel grupp av personer. Det ska finnas en tydlig orsak till varför vi griper in mot just den person det handlar om. Då förklarar vi vad ingripandet kommer sig av och oftast brukar personen visa förståelse.

I polisgruppens arbete ingår även att fånga upp olika problem som folk i området lyfter fram.

– Tycker de att det är otryggt i ett visst kvarter kan vi till exempel koppla in fastighetsägaren eller be ordningsvakter vara där oftare, uppger Martin Gunér.

Sedan i vintras finns 23 bevakningskameror i Gottsunda–Valsätra. Med hjälp av demkan polisen se vad som händer på de olika platserna och åka dit om något inträffar. Polisens förhoppning är att bilder ska kunna användas som bevis i brottsutredningar.

Ett annat mål med kamerorna är att förebygga kriminalitet.

– Många tänker sig nog för innan de utför en brottslig handling om de vet att platsen kan vara kamerabevakad, tror Martin Gunér.

– Det finns risk för att brottsligheten då bara flyttar sig men det har i alla fall blivit en ökad trygghet på just den platsen. Skulle till exempel knarkförsäljning flytta in i ett trapphus har fastighetsägarna möjlighet att sätta upp kameror där.

Martin Gunér säger att han under sina månader i Gottsunda slagits av hur många starka krafter som tillsammans arbetar för en positiv utveckling i området. Polisen har ett nära samarbete med bland annat socialtjänsten, skolan, fastighetsägare, frivilligorganisationer, näringslivet och andra aktörer.

– Jag har en stark framtidstro för Gottsunda och det beror just på att så många jobbar aktivt för att det ska bli bra här.

Poliskontor

Enligt ett så kallat medborgarlöfte ska det inrättas ett lokalt poliskontor i Gottsunda senast 2020.

Medborgarlöftet har slutits mellan polisen, Uppsala kommun och Fastighetsägarföreningen i Gottsunda–Valsätra.

Överenskommelsen gäller 2019–2020 och innebär bland annat att parterna ska arbeta för ökad trygghet i området.

Åtgärder för ökad säkerhet ska prioriteras vid de platser som medborgarna upplever är otrygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om