Graffitikonst ska lyfta miljön vid Gottsunda kulturhus

"Får man verkligen göra så här", frågar barnen som passerar. Det gör Pärra Andreasson, graffitikonstnär som just nu jobbar i Gottsunda centrum, arg.

Pärra Andreasson, konstnär.

Pärra Andreasson, konstnär.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-12-05 11:44

– Det är den äldre generationen som inte har förstått skillnaden mellan konst och skadegörelse. Gatukonst har inget med varken klotter eller kriminalitet att göra, säger Pärra Andreasson, grafittikonstnär.

Tillsammans med kollegan Lars Hjertstedt har han fått uppdraget att göra en graffitivägg i gången utanför Gottsunda kulturhus och en vägg inne i själva kulturhuset. Han säger att han fått många positiva reaktioner när han har arbetat. Och när vi står och pratar kommer en äldre man förbi och säger att det är fint.

– Hoppas att det får vara kvar. Men om någon kommer och målar över det så får ni väl komma och fylla i det igen, säger han och går vidare mot biblioteket.

Pärra Andreasson säger att de allra flesta förstår skillnaden mellan konst och klotter. I Malmö, där han bor nu, säger han att attityden mot gatukonst är mycket mer tillåtande.

– Man gjorde en enkätundersökning om vad folk tycker om graffiti och 95 procent sa att det är fint och trevligt. I samma undersökning sa 99 procent att de avskyr tags och klotter.

Han berättar att en tidigare polischef i Uppsala motsatte sig lagliga graffitiväggar med argumentet att de drar till sig knark och kriminella element.

– Men det handlar om ett konstnärligt uttryck och ungdomar som försöker lyfta en medioker miljö. Och de förstår skillnaden mot skadegörelse och att klottra ned något. Det finns ingen klottrare som säger att de håller på med konst, säger Pärra Andreasson.

Och den här oförståelsen finns på många håll i samhället. Pärra Andreasson har också fått ett konstverk, som han gjort på beställning vid Luthagsesplanaden i Uppsala, förstört av klottersanerare som påstod att de inte såg skillnaden mot klotter.

Visst händer det att han målar på fasader utan lov. Men också här tycker han att rågången mot olagligt klotter är tydlig.

– Det har varit till exempel i rivningsområden i Malmö.

Själv är Pärra Andreasson nu en etablerad konstnär med utbildning från både Konstakademien i Köpenhamn och konsthögskolan i Umeå i bagaget. Han har ställt ut på gallerier men också gjort en hel del verk i gatumiljö. Konstverket i gången i Gottsunda centrum har titeln En svensk mångfaldsklassiker. Han säger att han och Lars Hjertstedt har velat skapa ett bildspråk som kan förstås av människor från olika kulturbakgrund, och lagt in omöjliga figurer

– Det är för att visa att man kan möjliggöra det omöjliga, säger han.

Fastighetsbolag satsar på kultur

Gottsunda kulturhus finansieras av kommunens fastighetsbolag Uppsala Kommuns Fastighets AB och ingår i upprustningen av Gottsunda centrum. Det ska stå klart i januari/februari 2015.

Fastighetsbolaget har anställt en kultursamordnare som ansvarar för verksamheten, som fått en budget på ungefär 400 000 kronor årligen till kulturverksamheten.

Kulturhuset kommer att innehålla ett kafé med en liten scen för till exempel poetry slam. Dessutom finns en hörsal där man kan hålla föredrag med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om