Gränsen mellan glädje och tvång

Folk blir mer målinriktade i sin träning och visar gärna upp resultaten i sociala medier. Frågan är om vi peppar eller stressar varandra.

På sociala medier frodas träningslusten,  men det är inte helt lätt att hitta balans mellan hälsosam träning och skadligt tvång.

På sociala medier frodas träningslusten, men det är inte helt lätt att hitta balans mellan hälsosam träning och skadligt tvång.

Foto: Bilder från Instagram

Uppsala2016-01-20 08:55

– Vi ser på sociala medier att särskilt unga har svårt att hitta i gränslandet mellan hälsosam träning och skadligt tvång, säger Tina Uppfeldt, ansvarig för träningsutvecklingen på Friskis & Svettis.

Den tävlingsinriktade träningen med mål mot lopp som maraton, Lidingöloppet med flera, fortsätter att växa. På sociala medier som Facebook och Instagram stöter man ofta på bilder där folk håller upp sin medalj efter ett lopp eller visar upp sina nya skidor.

– Tyvärr, om jag får säga så, så har det blivit populärt med mer extrema prestationer därför att det anses socialt coolt att man gör det. Hela våra liv går ut på att prestera, nu även i träningen. Man ska visa upp en bra fasad och allt ska helst vara ”instagrammaterial”, säger Sofia Sjöström, personlig tränare som driver en av Sveriges största bloggar om träning.

– Vi märker att fler börjar använda träningen som en del i sitt personliga varumärke. Folk kan till exempel skriva i sina cv:n att ”jag är en sådan som springer maraton” eller ”jag är en sådan som tränar yoga”, säger Tina Uppfeldt.

Den typ av träning vi utför blir en del av vår identitet. Vi använder den mer och mer som ett verktyg i vår livsstil och personliga utveckling.

– Om man klarar ett tufft träningspass kan man bli peppad att våga hålla i ett prestigefullt möte dagen efter. Eller så har man haft en stressig dag och då samlar man sig igen med till exempel yoga, säger Tina Uppfeldt.

Yogan är också en träningstrend som växer. Och den syns även den i sociala medier, en graciös yogapose gör sig bra på bild.

– Jag tror att sociala medier till en stor del styr trenden, det vi ser är det vi gör. Och vi ser fler och fler som står på huvudet, säger Sofia Sjöström.

– Det finns en risk att det övergår till tvångsmässighet och blir pressat istället för glädjefyllt, säger forskaren Carolina Lunde, doktor i psykologi, om träningstrendernas utveckling.

Hon menar att det är drivkraften bakom träningen som avgör om den är skadlig eller hälsosam. Kroppsidealen går från det smala till extremt vältränat.

Innebär detta att vi tar bättre hand om oss själva?

– Det är jättehärligt att vi i medier inspireras att röra oss och använda kropparna. Men det har ju även en baksida.Vi behöver fler förebilder som förespråkar hälsa och lycka, säger Tina Uppfeldt.

feature@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om