I februari 2018 ska en kvinna i 30-årsåldern som var anhörig till en patient ha agerat våldsamt och hotfullt mot en gravid sjuksköterska. Den anhöriga ska ha kastat vassa föremål och verbalt hotat sjuksköterskan, med anspelning på att hon var gravid.
Händelsen polisanmäldes direkt men först i maj 2020 väcktes åtal för förgripelse mot tjänsteman. Den misstänkta kvinnan erkände delvis brott.
Efter att rättegången avslutats kom frågan upp om gärningen i själva verket hade preskriberats, eftersom preskriptionstiden på två år hade gått ut. Så var det och därför friades kvinnan.
Magnus Berggren, vice chefsåklagare, berättar att händelsen till en början rubricerades som hot mot tjänsteman. Han gjorde bedömningen att det inte skulle gå att få kvinnan fälld för det brottet, och ändrade därför till förgripelse mot tjänsteman.
Det innebar också att preskriptionstiden blev kortare, eftersom förgripelse mot tjänsteman är ett mindre allvarligt brott med lägre straffskala.
– Det var ett misstag från min sida. Jag borde inte ha väckt åtalsanmälan, utan ha skrivit av det på grund av preskription, säger Magnus Berggren.
Sjuksköterskan har anmält åklagarkammaren på grund av missen. Hon menar att hon behövt möta sin förövare än en gång för att vittna utan att det fanns en chans att det skulle ge någonting.
Hur ser ni på att ni blir JO-anmälda?
– Jag har ju gjort fel, så det är inget att diskutera, säger Magnus Berggren.