Grilla sommarmat i parken

Med en enkel grillhink i handen och matkasse i den andra går kocken Jonas Thál ut i parken för att grilla gott och enkelt.

Grillreportage med Jonas frn Los Vegos i Ekonomikumparken

Grillreportage med Jonas frn Los Vegos i Ekonomikumparken

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-07-04 15:50

Till vardags arbetar Jonas Thál på Los Vegos tillsammans med Christine Nordenstam och några till. Här bjuder han UNT:s läsare på grillrecept, enkla att ta med en sommardag i parken.

– Det är lite hackande och skärande men allt går att förbereda dagen innan. Tempeh och grönsaker smakar mer om det får ligga i marinad över natten, säger Jonas Thál.

Tempeh är indonesiens svar på tofu. Den är kokt soja som är fermenterad vilket bland annat ökar proteinhalten, enligt Jonas Thál. Smaken är lite nötig. Den tempeh som han använder i receptet är gjord i Uppsala på svensk soja odlad i Skåne.

Till dessert väljer han en sötbomb med grillad banan, jordnötter, agavesirap och smält choklad toppad med favoriten: het habanero i strimlor!

Sommargrill i gröna parken

Los Vegos grillmeny för fyra

1dl agavesirap

1dl tamarisoja

citronpeppar

cayennepeppar

1msk olivolja

1Blanda ihop alla blöta ingredienserna med kryddorna.

2Skiva tempeh i tunna skivor och lägg i marinaden, se till att marinaden kommer åt alla skivor. Låt stå i minst en halvtimme, gärna över natten.

3Grilla, pensla på marinaden som glaze.

Potatissallad

0,5 kg potatis

100 g kalamataoliver

100 g kapris

100 g färska gröna ärtor

1 röd lök

1 vårlök

1 dl färsk persilja

1 dl färsk dill

1 dl gräslök

svartpeppar

salt

1 pkt äggfri mayonnäs, finns även på burk

1Koka potatisen med skal, låt svalna och skär i klyftor.

2Hacka lökarna och örterna. Blanda ihop med potatisen.

3Lägg till kapris, oliver och peppar och salt. Blanda allt noga.

4Rör ner äggfri majonnäs.

5Kyl salladen och låt stå en stund, gärna över natten.

6För fransk variant, byt ut majonäsen mot vinegrett: 1,5dl olivolja, 0,5dl citronsaft, 1msk senap.

Grönsaksspett med chimichurrimarinad

Chimichurrimarinad:

2 dl färska örter som oregano, timjan, basilika, persilja

2–4 vitlöksklyftor

1 vårlök

2 msk limesaft

1 grön jalapeno

1 dl olivolja

salt

1Hacka alla örter, lök och vitlök fint.

2Blanda ihop med de blöta ingredienserna.

3Mixa med stavmixer.

Spett:

broccoli

gul lök

palsternacka

paprika i olika färger

zucchini

aubergine

1Skär grönsakerna i skivor, broccolin i lagomstora buketter.

2Trä på en spettpinne som legat i vatten en stund innan.

3Glasera med chimichurrimarinaden och grilla.

4Pensla på marinaden på spetten med jämna mellanrum under tiden du grillar.

Grillad banan med choklad och habanero

4 bananer

2 dl saltade jordnötter

4 msk agavesirap

70-procentig mörkchoklad

habanero chilifrukt, finhackad

1Skär upp bananen, med skal, i mitten.

2Häll i jordnötterna och agavesirapen.

3Linda in den i aluminiumfolie och lägg den på grillen.

4När sirapen har börjat bubbla upp, riv på chokladen och strössla med chili.

5Avnjut med exempelvis mjölkfri vaniljglass direkt ur skalet med en sked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om