Grön politik måste inte vara röd
Men det var naturligtvis inte dagens väder som var det huvudsakliga föremålet för hans lättnad och glädje. Konkurrensen om uppmärksamheten är hård här i Visby men bland årets arrangemang är det ett tema som dominerar: miljön, i synnerhet klimatet. Partier, organisationer, företag och fackförbund - alla talar om de gröna frågorna.
För ett år sedan lät det annorlunda. Fredrik Reinfeldt medgav här i Visby att miljön inte var någon prioriterad fråga för moderaterna inför valet. Bensinskatteupproret samlade en miljon namnunderskrifter och kvällstidningarnas kampanjmakare ägnade inte klimatet en tanke.
I dag har Peter Eriksson fått hård konkurrens. Moderaterna vill profilera sig som det nya miljöpartiet. Centern går åt andra hållet och kallar sig för originalet, med hänvisning till att man redan 1962 la fram den första miljöpropositionen i riksdagen.
Förra året dömde Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson ut moderaternas miljöpolitik fullständigt. "De har konsekvent agerat negativt för miljön," menade han. I år arrangerade moderaterna ett seminarium om hur borgerlig miljöpolitik ska utvecklas. Medarrangör: Naturskyddsföreningen! Och efter en uppräkning av saker han tycker regeringen gör fel - en diger lista! - lyfte Mikael Karlsson fram Fredrik Reinfeldt som "den mest progressiva miljöpolitikern i Europa". Anledningen är att Sverige stenhårt drev att EU skulle sätta som mål att minska växthusgaserna med 30 procent till år 2020. Dessutom tillade Mikael Karlsson att regeringen nu "har ett strukturerat arbete" i klimatfrågorna.
Det är bara att hålla med Peter Eriksson: Äntligen! Visserligen är det inte helt rättvist att säga att borgerliga partier helt har saknat miljöpolitik tidigare. Å andra sidan gör alliansföreträdare det väl enkelt för sig när de hävdar att engagemanget alltid har funnits. Fredrik Reinfeldts uttalande förra året är ett bevis på motsatsen. Likaså att alliansen inte hade någon arbetsgrupp på miljöområdet inför valet.
Det ångrar nu såväl Jakob Forssmed (kd) som Erik Ullenhag (fp). Det senaste året har partierna i regeringsställning tvingats utmejsla en gemensam miljöpolitik. Och nog märks det att partiföreträdarna inte är helt vana att levererar konkreta svar på miljöpolitiska frågor. Till nästa år är en klimatproposition utlovad, och då vill det till att pusselbitarna har börjat falla på plats. Svante Axelsson ger råd på vägen. Sverige har till exempel den mest bränsleslukande bilparken i Europa - bland nya bilar. "Regering efter regering har passat i denna fråga," konstaterar han. Ett utmärkt tillfälle för Fredrik Reinfeldt att ta tag i något konkret.
Med den ökade konkurrensen om vem som har den bästa miljöpolitiken blir det också de politiska alternativen tydligare. Peter Erikssons trovärdighet som miljökämpe får sig en rejäl törn i och med att hans parti vill lämna EU. Alliansen lyfter i stället fram EU som den viktigaste arenan för att få bukt med miljöproblem. Eller som Annica Qarlsson (c) uttryckte saken: "Vi har sett samma problem och har samma mål - men vi har andra lösningar."
Grön politik måste inte vara röd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!