Grönkålspaj med rökt lax och betsallad
Tid – ca 1 h, 4-6 port.
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
100 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g grönkål
3 ägg
2 dl crème friache
1 dl grädde/mjölk
200 g riven prästost
1 msk dilonsenap
200 g kall- eller varmrökt lax
Betsallad
500 g polkabetor eller röd-/gulbetor
1 liten röd lök
150 g blandad sallad
1 dl pecannötter
1 msk olja
2 msk strösocker
1 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt och smör i en matberedare eller bunke. Kör eller finfördela till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform eller rund springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen lätt med en gaffel och ställ in i frysen i ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Förgrädda pajskalet ca 15 min. Ta ut skalet och höj ugnsvärmen till 200 grader.
3. Finhacka lök och vitlök. Ta bort stjälken från grönkålen, skölj och hacka bladen grovt.
4. Hetta upp två rejäla klickar smör i två stekpannor. Fördela lök, vitlök och grönkål i de båda pannorna. Fräs tills kålen mjuknat och mörknat något. Salta och peppra.
5. Riv prästosten. Blanda ihop ägg, crème fraiche, grädde, ost och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
6. Fyll pajskalet med grönkålen. Bryt laxen i bitar och lägg ovanpå. Slå över äggstanningen och grädda pajen ca 40 minuter.
7. Skala polkabetorna och skär i tunna skivor. Använd gärna mandolin eller osthyvel. Skär löken i tunna rinngar.
8. Hetta upp en stekpanna med oljan. Tillsätt nötterna och låt fräsa i några minuter. Tillsätt sockret och en nypa salt och stek vidare tills nötterna är karamelliserade. Häll av på bakplåtspapper, dela på dem med en gaffel så de inte klibbar ihop.
9. Blanda samman vinäger, olja salt och peppar till en vinägrett. Arrangera sallad, polkabetor och rödlök på en tallrik. Ringla över vinägretten och strö över nötterna. Servera tillsamans med pajen.