I går publicerade UNT en opinionsundersökning som visade att sex av tio Uppsalabor är emot att bygga fler bostäder i grönområden för att råda bot på bostadsbristen. Roger Elg är forskare på SLU och inriktad på användningen av vegetation i det urbana landskapet. Historiskt så tycker han att Uppsala kommun varit duktig på att bevara grönområden vid bostadsbyggande. Exempelvis byggdes miljonprojekten något utanför staden och på 70-talet när Årsta byggdes avsatte man stora områden för parker. Årstaparken en av Uppsalas största parker. Men i dag ser prioriteringarna annorlunda ut.
– Sedan 1930-talet har man alltid byggt utåt som ringar på vattnet, vilket var ganska klokt. Men nu handlar det mer om förtätning. Man vill bygga centralt för där får man mest betalt, säger Roger Elg.
Det här leder enligt honom till att man i stället naggar i kanterna på parker och andra grönytor, vilket kan vara riskfyllt i längden.
– Att ta en liten del är ganska lätt att göra utan större protester men det finns en risk att man sedan bara fortsätter och tar snutt efter snutt. Vänder man på ringarna och bygger tillbaka inåt kommer det som en svallvåg, säger Roger Elg.
Han ger flera exempel på där man redan har naggat på eller byggt bort delar av grönområden, bland annat i Ekonomikumparken , Frodeparken, Källparken och Stadsskogen. Därför är Roger Elg orolig för planerna för Seminarieparken.
– Det handlar nog mycket om att man vill ha en fot in. Har man väl börjat är det lätt att fortsätta ta mer, säger Roger Elg.
Han påtalar att det finns flera värden med gröna ytor i stadsmiljön.
– Att människor mår bra av att vara nära gröna områden är de flesta överens om, men många grönområden är tydliga tecken på dåtidens arkitektur och det är också viktigt att bevara. Det finns biologiska, estetiska, arkitektoniska och kulturhistoriska värden med gröna områden. Dessutom finns det sociala värden eftersom grönområden skapar naturliga knutpunkter för människor. Det är viktigt att väga in flera av de här värdena när man planerar, säger Roger Elg.
Han tycker att Uppsala har varit "lyckligt lottad" genom åren eftersom det funnits central industrimark att ta av, exempelvis Industristaden. Men han tycker att man måste bli bättre på att planera in nya parker och grönområden och fortsätta bygga bostäder utåt och vidga Uppsala, till exempel mot Bergsbrunna.
– Behovet av grönytor minskar inte utan det ökar. I takt med att Uppsalas invånarantal ökar behövs inte bara fler bostäder, utan också fler grönområden.