Grönsaker skyddar mot äggstockcancer
Att äta grönsaker flera gånger per dag minskar risken för att insjukna i äggstockscancer. En hög konsumtion av frukt däremot skyddar inte mot denna ofta mycket svåra cancerform.
— Vår studie ger ytterligare stöd för rekommendationen att öka konsumtionen av grönsaker, i synnerhet som detta förmodligen skyddar också mot flera andra cancerformer, säger Lars Holmberg, professor vid Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala och en av de ansvariga för undersökningen.
I studien har forskarna följt kvinnorna under drygt 13 år efter det att de besvarade en omfattande enkät, som bland annat innehöll frågor om hur ofta och hur mycket de åt av olika frukter och grönsaker.
Sänkte risken med 40 procent
Under uppföljningen upptäcktes 266 fall av äggstockscancer bland kvinnorna.
En närmare analys av vilka kvinnor som insjuknat i äggstockscancer visar att denna cancerform var klart vanligare bland dem som uppgivit att de åt grönsaker högst en gång varje dag än bland kvinnor som uppgivit att de åt grönsaker minst tre gånger dagligen.
Uttryckt i siffror innebär det att den högre konsumtionen av grönsaker sänkte risken för att insjukna i äggstockscancer med cirka 40 procent.
— Man kan också uttrycka det som att varje ökning av grönsaksätandet med ytterligare ett konsumtionstillfälle per dag sänker risken för äggstockscancer med cirka tio procent, säger Lars Holmberg.
Ingen särskild grönsak
Den uppmätta skyddseffekten kunde inte knytas till någon enskild grönsak, utan tycks gälla vid en hög konsumtion av grönsaker överhuvud taget.
Däremot fann forskarna inget samband mellan en hög konsumtion av frukt och skydd mot äggstockscancer.
— Denna cancerform var till och med något vanligare bland kvinnor som åt mycket än bland kvinnor som åt litet frukt. Detta samband är dock inte statistiskt säkerställt utan kan ha berott på slumpen, säger Lars Holmberg.
Varför kan grönsaker, men inte frukt, skydda mot äggstockscancer?
— Det vet vi inte säkert, men detta fynd finns i flera studier av sambandet mellan kost och cancer. Många olika faktorer kan vara betydelsefulla för att grönsaker och frukt har olika verkan, till exempel vilka ämnen som ingår i repektive, hur mycket av ämnena om finns och hur de är kombinerade med varandra. Det kan ockå vara betydelsefullt hur kroppen hanterar ett födoämne, säger Lars Holmberg.
Morötter i fruktkorgen
Det kan alltså vara viktigt att få fler kvinnor — och män — att äta mer grönaker.
— Hur detta ska åtadkomma är ett viktigt forskningområde. Ett sätt, som vi utifrån våra egna fynd diskuterat på min arbetsplats, är att göra fruktkorgen på jobbet till en kombinerad frukt- och grönsakskorg. Kanske kan till exempel en morot bli ett lika lockande mellanmål som ett äpple eller päron, säger Lars Holmberg.
De skandinaviska länderna har världens högsta förekomst av äggstockscancer. I Sverige upptäcks varje år denna cancerform hos drygt 900 kvinnor. Ofta upptäcks sjukdomen i ett sent skede.. Det är ett av skälen till att prognosen vid äggstockscancer är betydligt sämre än prognosen vid till exempel bröstcancer.
Resultaten av den nya studien finns publicerade i juninumret av facktidskriften British Journal of Cancer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!