- I stÀllet för enskilda kolonilotter vill vi skapa en stor matpark dÀr mÀnniskor tillsammans kan odla mat, vare sig man bor i stan eller pÄ landet. DÀr kan vi lÀra oss av varandras kunskaper samtidigt som det Àr otroligt socialt och roligt, sÀger Marina Queiroz som Àr en av initiativtagarna till matparksprojektet.
I ett tyst och stilla Gottsunda stÄr stadsbönderna Marina Queiroz och Ylva Andersson mitt pÄ en Äker med ett mÄttband mellan sig. VÄren Àr hÀr och sommaren nÀrmar sig.
Första steget Àr att mÀta upp ytan pÄ markomrÄdet. Den mörka jorden rÀcker och blir över. Nu vÀntar den pÄ att fyllas med frön som ska bli till grönsaker. Matparken Àr sedan tÀnkt att delas upp i en kollektivlott, visningstrÀdgÄrd och skoltrÀdgÄrd.
- Det Àr frÀmst i visningstrÀdgÄrden som lokalbefolkning kan komma och delta och hjÀlpa till i odlingsarbetet, sÀger Ylva Andersson.
Matparken ska bidra till ett sundare och friskare Uppsala. Att odla mat pÄ egen hand Àr enligt Marina Queiroz ett viktigt led i att minska miljöbelastningen. Hon framhÄller att Àr deras lokala produktion Àr ett hÄllbart alternativ till dagens resursslösande livsmedelsproduktion.
- En förhoppning Àr att anvÀnda hÀstplog i fortsÀttningen, sÀger hon.
Men i dagslÀget syns inga hÀstar till. PÄ grusvÀgen lÀngre bort kommer en traktor nÀrmare. Den ska plöja och jÀmna ut jorden pÄ gÀrdet sÄ att det blir lÀttare att sÄ frön. Marina Queiroz och Ylva Andersson Àr förvÀntansfulla. De planerar att sÀtta runt 100 vÀxtsorter, allt frÄn sallad till majrova och savojkÄl.
Skolelever i Uppsala ska fÄ vara med att förodla pumpor, sallad och gurka. Kollektivgruppen sköter sedan odlingarna sÄ att eleverna kan komma och se resultatet senare i sommar. I kollektivlotten ska mÀnniskor med viss odlingserfarenhet bjuda in till olika workshops och studiecirklar.
Intill Äkern finns en skogsdunge dÀr trÀd och grenar röjts undan. Platsen Àr tÀnkt att vara en lekpark Ät skoleleverna som kommer till Gottsundagipen. PÄ marken ligger en stor isÀrsÄgad ask. De ska anvÀnda de olika delarna till bord och stolar.
- TrÀdet Àr över tvÄ hundra Är gammalt och Àr helt fantastiskt vackert, sÀger Mairna Queiroz medan hon stryker handen över den strÀva trÀytan.
De har lagt ner mycket tid pĂ„ matparksprojektet. Ăn sĂ„ lĂ€nge arbetar de pĂ„ ideell basis men de drömmer om att en dag kunna försörja sig pĂ„ matodlingen.
Planeringen pÄbörjades förra sommaren och under Äret har kollektivgruppen Àgnat sig Ät att bÄde hitta bidragsgivare och försöka fÄ folk uppmÀrksamma. Det har inte alla gÄnger varit sÄ lÀtt med tanke pÄ att annonsering kostar mycket pengar. Kollektivgruppen satsar i stÀllet pÄ sÀttas upp skyltar runt om i staden och hÀnvisa till deras matparksblogg.
Och mÀnniskors intresse för projektet vÀxer alltmer, berÀttar Marina Queiroz. Den akademiska vÀrlden har visat sin nyfikenhet och inspirerats av att studera fenomenet kring stadsdelsutveckling, lokal mat och gemenskap. Hon tror att satsningen pÄ social och global hÄllbarhet kommer att öka i fortsÀttning.
- Det finns fortfarande en stor osÀkerhet över hur populÀrt det blir men vi ger inte upp i första taget.
Med det sagt fortsÀtter Marina Queiroz röja undan de utspridda trÀdgrenarna i skogsdungen. Förhoppningen Àr stor att platsens stillhet snart ersÀtts med entusiastiska stadsbönder med samma förkÀrlek till grönsaksodling som hon sjÀlv.