Resultaten av kommunens senaste enkätundersökning inför höstens översiktsplan var tydligt: Uppsalaborna vill ha fler bostäder och fler grönområden. Politiker på båda sidor pratar om att ”accelerera bostadsbyggandet”. På andra sidan finns människor som Jacqueline Altberg-Vanham engagerade i ”Seminarieparkens vänner”, som länge kämpat mot planerade byggprojekt i parken vid Fyrisvallsgatan. De upplever att det knapras in på parker i hela staden.
– Vi förstår det måste byggas och att människor behöver ha någonstans att bo. Men det får inte ske till vilket pris som helst, säger hon när hon leder sin cykel genom parken.
– Gymnastiklärare som jag pratar med att de inte har någonstans att vara med sina elever. Det går inte att lägga hela lektionstiden på att ta sig ut någonstans där det finns natur.
Föreningen står upp för sin seminariepark, men de varnar även för att det finns många obebyggda tomter som i dag är gröna, men inte planerade, allmänna parker. Och de är under hot när byggtakten ska ökas.
I SCB:s senaste undersökning om grönytor och grönområden i större svenska tätorter fick Uppsala dåligt betyg. Lägre andel grönytor än andra svenska större städer och ofta långt till närmaste naturområde löd omdömet. Per Hedberg är ordförande i Naturskyddsföreningen i Uppsala och enhetschef på kommunens naturskola. Han känner igen sig.
– I mitt arbete för kommunen ingår att hjälpa lärare att hitta grönområden att vara på med sina elever. Det är ofta långa avstånd, resultaten av undersökningen talar för sig själva, säger han.
I valet mellan mer bostäder och grönska i staden tror han egentligen bara kan sluta på ett sätt.
– Ja, vi är rädda för att det kommer att bli grönskan som får ge med sig. Det enda sättet att spara grönytor blir till slut att bygga på höjden.
Och högt kan det bli, om planerna på en utbyggnad av västra Boländerna blir verklighet. Ett av husen, ett ”Uppsala trade center”, ska bli hela 15 våningar högt. Men det ska även bli en park i området.
– Vi har gjort en parkanalys av hur Uppsala står sig mot andra städer. Den visade att Uppsala ligger långt efter andra större städer. Uppsala behöver mer parker, säger Henrik Svanqvist, vd för Rosendals fastigheter.
Men att ställa ökat bostadsbyggande mot tillgång till grönytor är fel enligt Henrik Svanqvist.
– Att bygga mer och förtäta handlar också om att göra staden grönare, säger han.
Uppsalas stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson är tydlig. Han vill ha en mix av bostäder och grönområden.
– Det måste finnas båda två, annars kan vi inte bo och må bra, säger han.
Mitt i alla Uppsalas byggen anläggs två nya parker, på Portalgatan intill järnvägsspåret och Rosendalsgatan och Vårdsätravägen vid tennishallen. Samtidigt rustas några befintliga parker upp. Den kalkylerade totala kostnaden är 22 miljoner kronor.
– Men det finns ett tryck. Varje område synas med lupp för att se om det går att få in ett bostadshus, säger Ingemar Carlsson.
Och i de grönområden som anläggs är det ofta väldigt mycket som ska få plats.
– Det är viktigt att även ha ytor där det går att bara, bara vara, så att säga.
Hur kommer då Uppsala att se ut 2050, som är året dit höstens nya översiktplan sträcker sig till?
– Det kommer att vara tätare med högre hus. Men vi slåss för träd i gaturummet och för slitstarka grönområden. Både vi och politikerna vill att folk ska flytta hit. Men det är lika viktigt att det är roligt att bo kvar.