Sandupptagningen är för många ett välkommet vårtecken i Uppsala.
– Vi har kommit i gång med sopningen i de centrala delarna av Uppsala, men också med grovsopning utanför centrum. Entreprenörerna har till slutet av maj på sig att bli klara. Men de flesta kommer att se en påtaglig skillnad i början av maj, säger Jesper Röjdeby, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Totalt över året orsakar grus på vägbanan omkring 10 procent av alla cykelolyckor, enligt Anna Niska, forskningsledare på Statens Väg- och Transportinstitut. Men under mars och april är gruset den helt dominerande olycksorsaken för cykeltrafiken.
Ändå ses sandupptagningen bara delvis som en halkbekämpningsåtgärd. Luftmiljön är också ett skäl till att sopa upp sanden, vilket är orsaken till att bussgator och större trafikleder prioriteras tillsammans med de sopsaltade cykelstråken medan majoriteten av cykelvägarna får vänta.
Enligt SMHI kom våren den 19 februari till Uppsala, varför börjar ni sopa först nu?
– SMHI ser det på ett sätt. Vi ser det ur halkperspektivet. Det blir lösryckt utifrån det väderläge som gällde just då, säger Jesper Röjdeby.
När halkan orsakas av snö tar man bort den med en gång, även om det väntas blidväder. Varför prioriterar man inte att få bort halka orsakad av grus på samma sätt?
– Det har att göra med hur man har utformat entreprenaden vid upphandlingen. Och nu har vi det här upplägget som ger entreprenörerna ett slutdatum när de ska vara klara, säger Jesper Röjdeby.