Trafikverket genomför just nu en så kallad åtgärdsvalsstudie för att bland annat utreda vilka investeringar som ska göras i Hargshamnsbanan.
– Vi hade tidigare planer på att rusta upp den mer än i dag. Men när malmtransporterna nu försvinner så minskar ju de totala transporterna kraftig. Vi vill veta vilket annat gods som kan transporteras på sträckan i stället för malm, säger Einar Schuch regionchef vid Trafikverket Region Öst.
Trafiken på banan är en viktig komponent i planerna på en fördjupning av Hargshamns hamn. Den ska muddras till drygt 11 meter för att kunna ta emot större fartyg. Trafikverket ska bekosta huvuddelen av fördjupningen som är kostnadsberäknat till mellan 70 och 75 miljoner kronor.
– För att få in det i vår nationella plan så måste vi titta på hela projektet, inte bara farleden till hamnen utan också hur transporterna till och från hamnen kommer att fungera och vilken efterfrågan på transporter som finns, säger Einar Schuch.
Kan det leda till projektet inte blir av?
– Upprustningen av själva järnvägsdelen kan bli minde. Men vi vet inte hur vi ska göra idag. Det ska utredningen ge svar på. Tanken är att alla berörda ska vara med i studien så att vi får in så mycket information som möjligt.
Jacob Spangenberg (C) ordförande i kommunstyrelsen i Östhammar anser att det är angeläget att järnvägen rustas upp. Kommunen äger 78 procent av hamnbolaget i Hargshamn som är en viktig arbetsplats i kommunen.
– Om man har en bana med hög kvalitet så kan man anta att det kommer att öka antalet kunder som vill skeppa gods via hamnen. För oss är det viktigt, säger han.
I samband med att Dannemora mineral började bryta malm så rustades Hargshamnsbanan för 50 miljoner kronor. Östhammars kommun sköt till fem miljoner, gruvbolaget, Norrtälje kommun, Hargshamns hamn och Holmen paper en del. Trafikverket stod för resten.
Peter Zoné som är driftchef vid Hargshamns hamn påpekar att Hargshamnsbanan är viktig för flera företag i regionen. Den används av Holmen paper och för att skeppa timmer. Vintertid körs torv till Vattenfalls värmeverk i Uppsala.
– För oss är en modern bara en jättefördel. Godset måsta ju komma till och från hamnen. Vi har tillstånd sedan två år att muddra för större fartyg och väntar bara på att finansieringen ska bli klar för projektet, säger han.