Gulkroppshormon kan förklara canceråterfall
Det är inte säkert att östrogen ökar risken för återfall för kvinnor med bröstcancer som hormonbehandlas för klimakteriebesvär. Gulkroppshormon kan vara boven.
Forskarna har granskat två studier — den från Uppsala ledda Habitsstudien och den så kallade Stockholmsstudien — som prövade om behandling med östrogener mot klimakteriebesvär kan vara säker för kvinnor som haft bröstcancer.
De båda studierna slogs ihop för några år sedan, men avbröts i förtid i december 2003. Då hade en säkerhetsanalys visat att återfall i bröstcancer inträffat oftare bland kvinnor som hormonbehandlats än bland kvinnor i en jämförelsegrupp utan hormonbehandling.
En närmare granskning visar dock att någon ökad risk för återfall och i värsta fall död i bröstcancer inte sågs bland de hormonbehandlade kvinnorna i "Stockholmsdelen" av de sammanslagna studierna. Efter i medeltal drygt fyra år hade elva av de 188 kvinnorna i "hormongruppen" och 13 av de 190 kvinnorna i jämförelsegruppen haft återfall i bröstcancer.
Tre gånger fler återfall
I den från Uppsala ledda delen av studien däremot var återfallen drygt tre gånger fler bland kvinnor med än bland kvinnor utan hormonbehandling.
Enligt forskarna vid Karolinska Institutet kan flera faktorer förklara varför hormonbehandlingen ökade risken för återfall i Habits- men inte Stockholmsstudien.
En förklaring är enligt dem att den verkliga boven bakom återfallen inte är östrogen utan det gulkroppshormon som brukar ges som tillägg till östrogenet. I Habitsstudien fick betydligt fler kvinnor fortlöpande behandling med kombinationen östrogen och gulkroppshormon än i Stockholmsstudien.
Inget säkert svar
Samtidigt framhåller forskarna att deras studie inte ger något säkert svar på hur klimakteriebesvär hos kvinnor som haft bröstcancer bör behandlas.
"Även om det är frestande att spekulera om att behandlingar med östrogen och ett minimum av gulkroppshormon kan vara säkra förblir behandlingen av klimakteriesymptom och livskvaliteten för patienter med bröstcancer ett viktigt olöst problem", framhåller de.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!