Gycklarliv
En gycklare, den kommer väl från medeltiden. Eller? Kaktus har grävt upp den moderna gycklargruppen Trix och besökt en repetition inför Kulturnatten. Just nu över de stenhårt med sina elever från Uppsala Fria Waldorfgymnasium inför en eldshow.
Per och Johan Holst tror att det kan finnas många gycklartalanger bland eleverna från waldorfgymnasiet.
Foto: Klara Hussénius
— Om ni går långt bort, ta med en sådan här tröja att släcka elden med, säger Johan Holst till eleverna och slänger ut trasiga, blöta tröjor.
Tillsammans med sin bror Per Holst har han hållit på med gycklandet i åtta år nu.
— Vi blev intresserade när en vän till oss jonglerade, och satte igång. Och sedan dess har det spårat ur, från hobby till jobb, säger Per Holst.
Nu är de anställda av Uppsala Fria Waldorfgymnasium för att utbilda eleverna i gycklarkonster under tre intensiva veckor. Resultatet ska bli föreställningen Drömkvädet med eld, musik, trummor och dans under Kulturnatten.
— Drömkvädet är en sång som vi har gestaltat. Men det är elevernas föreställning, vi finns mest till för att hjälpa till, förklarar Johan Holst.
Drömkvädet handlar om killen Olav som reser genom sina drömmar till helvetet, kosmos och genom världsrymden. Där möter han godheten och ondskan som kämpar mot varandra.
Varje dag under tre veckor samlas man för att öva. På morgnarna får eleverna ge sig ut och springa, sedan är det yoga, solhälsningar, körsång, eldkonster och dans som gäller fram till kvällen.
Sanna Sätragård går i ettan på Uppsala Fria Waldorfgymnasium.
— Innan jag kom hit kände jag inte ens till Kulturnatten, och nu har vi kastats in i tre veckor av eld! säger hon.
Hon tycker att det är underbart att lära sig allt som har med eldstavar att göra och prova på hur det är att vara gycklare.
— Det har verkligen varit spännande och annorlunda tre första veckor, och det roligaste är att det inte är som på ett vanligt gymnasium. Under de här tre veckorna lär jag ju verkligen lära känna och komma alla jättenära, säger Sanna Sätragård.
Det är en sak att kunna snurra eldstaven själv, en annan att snurra den i takt med alla andra. Mycket av föreställningen går ut på att sång och rörelser ska vara i takt, berättar Sanna Sätragård.
Eleverna ska inte bara lära sig konster med eld. De ska också sjunga, dansa och spela på trummor under föreställningen.
— Det är totalteater, alla gör allt samtidigt och hela tiden, säger Christopher Siversten, som regisserar pjäserna varje år.
— Jag brukar välja unga, lovande människor, som Trix och de här ungdomarna, säger han.
Trix är mycket inspirerade av medeltidens gycklare. De kör varietéliknande trick, jonglering, akrobatik, trolleri och skämt med publiken.
— Det är som att sälja ett fyrverkeri! säger Johan Holst.
— När man uppträder på gatan ger man folk en scen de inte förväntar sig, tillägger Per Holst.
Under sommaren har Trix haft en sommarturné och vanligtvis håller de kortare workshops eller föreställningar på företag som anställt dem. Det här är första gången de håller en långkurs.
— Men det kommer vi definitivt att fortsätta med. Jag har aldrig varit med om folk som varit så på att lära sig. Man är full av energi hela tiden, av att folk tar till sig allt man lär ut! säger Johan Holst lyckligt.
Per Holst tror inte att han kommer att hålla på hela livet med gycklandet.
— Det är slitsamt och ger inga pengar. Men vi kör så länge vi orkar.
- Det roliga med att vara gycklare är att man inte får mer pengar än vad man är värd. Folk ger så mycket de vill efter en föreställning, och har du varit dålig får du leva på en pizza den kvällen. Folk är väldigt ärliga, säger Johan Holst.
Johan Holst planerar att starta eget som smed, men Trix är något han tänker fortsätta med. Han tror att han kommer att hålla på med gycklandet hela livet.
— När man är sjuttio och är för trött för föreställningar kan man bli regissör. Det är en sådan himla härlig livsstil.
Drömkvädet kan ses i Botaniska Trädgården under Kulturnatten klockan 21.00.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!