Gymmet där inga hinder finns
- Många funktionshindrade avstår från viktig gymträning inför risken att bli uttittade eller skadas av maskinerna. Det säger Antoni Khadraoui, rullstolsburen tyngdlyftare i Uppsala som startat ett specialanpassat gym för funktionshindrade.
Antoni Khadraoui är själv tyngdlyftare och bodybuilder.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- På ett vanligt gym är det ofta svårt att förflytta sig till sitsen på träningsmaskinen om man sitter i rullstol. Man måste köra fram rullstolen så den står nära maskinen, men sitter till exempel ett fotstöd i vägen är det besvärligt.
- Nästa moment, att ta tag i träningsmaskinen med armarna och lyfta över kroppen från rullstolen, kräver att maskinen är tillräckligt stabil. Jag har själv ramlat flera gånger när den inte varit det, säger Antoni Khadraoui.
Han framhåller att det är särskilt viktigt för handikappade att sköta sin träning. Sitter man i rullstol krävs en vältränad överkropp för att klara de stora belastningar som rygg, armar och axlar utsätts för när rullstolen ska forceras uppför en backe eller dras loss ur en grop.
Trots träningsbehovet är det enligt Antoni Khadraoui inte ovanligt att funktionshindrade undviker gym. De håller till på sjukhusens rehabavdelningar eller tränar inte alls.
För att åskådliggöra hur en rullstolsburen person kan ha det på ett vanligt gym berättar han om ett ställe han nyligen tränat på i Stockholm.
- När jag lyckats ta mig förbi de höga trapporna i entrén skulle jag ta hissen upp till gymmet. Men hissen användes tydligen inte utan var full av flaskor som jag fick be personalen att plocka undan.
- Tydligen hade ingen i rullstol tränat där förut för jag möttes av många frågande blickar och kände mig svettig innan jag ens satt i gång. Efter ett tag blev jag kissnödig men för att ta sig in i handikapptoan var man tvungen att gå i trappor. Det slutade med att jag inför allas blickar tvingades krypa uppför trapporna in på toaletten.
Antonis gym är dock inget reservat för handikappade utan vem som helst kan träna där.
Den här dagen är Sören Fredriksson, som är icke-funktionshindrad, på plats för att ge musklerna en omgång. Han är ingenjör och jobbar i närheten av gymmet.
- Jag har testat en rad ställen och det här är bästa gymmet i stan. Det är familjär stämning och ett bra utbud av maskiner, tycker han.
Antoni Khadraoui har enligt egen uppgift 25 SM-guld i tyngdlyftning och bodybuilding och tar smått makalösa 205 kilo i bänkpress. I entrén till gymmet syns drösar av pokaler och medaljer.
Han erbjuder träningsprogram som är särskilt anpassade till funktionshindrade och lämnar även en resultatgaranti.
- Säg att någon vill öka sin prestation i bänkpress från 100 till 120 kilo och att det ska klaras av på två veckor. Om jag bedömer målet som realistiskt garanterar jag att vi kommer att uppnå det med ett träningsprogram jag tar fram, annars blir det pengarna tillbaka.
Antoni Khadraoui förlamades i benen vid en hinderträning när han var soldat i Algeriet. Vägen till Sverige och en helt ny tillvaro som gymägare har knappast varit någon dans på rosor.
- Men jag är envis, jag kommer tillbaka hela tiden, vad som än händer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!