Hälften av länets bussar saknar bälten

Mindre än hälften av alla landsvägsbussar i linjetrafik i Uppsala län är försedda med bälten. Med dagens takt dröjer det närmare tio år innan bälten finns i alla fordon.

Uppsala2007-03-06 00:01
Den svåra bussolyckan utanför Uppsala kan leda till krav på att bälten monteras också i de regionbussar i länet som i dag inte måste ha sådana. Bältestvånget gäller fordon tillverkade från 2004, dock inte bussar som enbart används i stadstrafik.
Båda olycksbussarna på länsväg 288 hade bälten, men i regiontrafiken i Uppsala län rullar cirka 170 fordon utan bälten, motsvarande två tredjedelar av hela vagnsparken.
- Under året kommer knappt 20 äldre bussar att bytas ut mot nya med bälten. Det är ungefär den normala utbytestakten för fordonen, konstaterar Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik (UL).

Det betyder att det dröjer närmare tio år innan alla bussar i länet har bälten. Ett alternativ är att ägarna beslutar om att bälten installeras också i de äldre bussarna, vilket skett på andra håll i landet. Kommunerna och landstinget, som äger trafikhuvudmannen UL, har hittills avstått. Frågan har väckts tidigare men föll på kostnaden, konstaterar UL:s styrelseordförande Agneta Gille:
- Det ansågs helt enkelt inte försvarbart.
Uppsalas finanskommunalråd Gunnar Hedberg (m) är dock inte främmande för en ny framstöt om bälten i äldre bussar:
- Man bör åtminstone noga pröva kostnaden och vilken säkerhetshöjande effekt det skulle få. Hittills har alla accepterat att vi har bälten i nya bussar men inte i de äldre, säger Gunnar Hedberg.

Samtidigt räcker det inte att bälten finns i bussarna, de måste också användas. Trots att säkerheten ökar markant för bältade resenärer vid en olycka så låter många bli att spänna fast sig i bussarna. I skenet av bussolyckan kommer nu UL att intensifiera arbetet tillsammans med entreprenörerna för att öka bältesanvändningen i länet.
Vuxna passagerare i bussar är skyldiga att använda bälte, om det finns. De riskerar annars att få böta 1500 kronor, samma belopp som för att inte använda bälte i personbil.
För barn upp till 15 år är bussens förare skyldig att se till att bälte används vid resans start. Från 1 januari i år kräver lagen att resenärerna informeras om bältestvånget, antingen av föraren eller annan personal, via film, skyltar eller på annat sätt. Studier visar att bältesanvändningen bland resenärer ökar från 20 till 70 procent när muntlig information ges.
Källa: Bussbranschens Riksförbund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om