Hälften ekologiskt landstingets mål

Landstinget höjer målet för andelen livsmedel från ekologisk produktion som serveras till 50 procent av det totala inköpsvärdet 2018.

Uppsala2014-06-17 19:14

Målet för 2014 var att 35 procent av livsmedlen skulle komma från ekologisk produktion, och enligt miljöredovisningen för 2013 var målet redan då inte bara nåtts, utan överträffats. 39 procent av livsmedlen ska då ha kommit från ekologisk produktion.

Men landstingsfullmäktiges ledamöter var inte ense om att målet skulle sättas till 50 procent. Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville att målet skulle sättas till 70 procent, och att ett nytt mål bortom miljöprogrammet för 2015-2018. 100 procent ekologiska livsmedel år 2023 ville de ha som mål, men som landstingsfullmäktige alltså inte sade ja till.

Tidigare har också Uppsala kommun antagit mål för andelen ekologiska livsmedel i de kommunala verksamheterna. Där sattes målet 100 procent år 2023.

För kommunen är det en längre väg att gå för att nå målet, eftersom kommunen nu bara köper ekologiska livsmedel för 17 procent av det totala inköpsvärdet.

Regeringen satte tidigare målet att 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor 2010. Ett mål som kommunen alltså inte nått.

Det fanns också ett nationellt mål för hur stor markandel som skulle odlas ekologiskt 2013, 20 procent. Enligt den statistik som finns tillgänglig på sajten www.miljomal.se, var 14,4 procent av åkerarealen ekologiskt odlad 2012. För Uppsala län var siffran 13,4 procent.

Lokal produktion, eller närproducerade livsmedel som det ofta också kallas (se vidstående artikel) behöver inte vara ekologisk. Vid Ulva park en mil norr om Uppsala, är odlingarna ekologiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om