Hallå där...
...Fredrik Sjöberg, författare och biolog som promoverades till hedersdoktor i helgen, och i fredags höll föreläsningen Bidrag till kännedomen om den akademiska felparkeringens konst.
Foto: Malin Rudblom/Scanpix
- Det där är en lång historia, som handlar om pengar och trygghet. Jag tänker på diplomatkåren i Stockholm, som har immunitet och exempelvis kan skita i parkeringsregler och parkera hur de vill. Den akademiska friheten borde vara lite som diplomaternas, med en grundtrygghet som inte försvinner. Grejen är den att det finns 681 diplomatbilar i Stockholm, men väldigt få parkerar fel, fast de kan. Likadant skulle det vara med forskarna om de fick en större trygghet, de allra flesta skulle inte göra något dumt av den.
Men hur kopplar du det här till pengar?
- I dag är många forskare ett slags projektnomader, som irrar runt efter nya anslag att söka. Det leder till en anpasslighet och en ängslighet, det är i alla vad jag tycker mig se. Forskare blir ett slags flockdjur. Med en annan trygghet skulle forskarna våga göra andra saker. Man kan också jämföra med mig som är författare och har en inkomst säkrad genom författarstöd, oavsett vad jag producerar och gör. Det ger mig en annan frihet.
Hur ser du på att bli hedersdoktor vid SLU? Du har haft en del tuffa debatter med forskare härifrån, till exempel från Artdatabanken.
- Det känns underbart, särskilt att det är just på SLU där en del för 15 år sedan nog helst ville se mitt huvud på ett fat. Jag är djupt hedrad av detta.
Du är författare och fick häromveckan fina recensioner, bland annat i UNT, för din senaste bok Russinkungen. Vad ger du dig i kast med härnäst?
- Jag ska vila. Och jag har goda möjligheter till det, eftersom jag under ett år nu bor på ett barockslott i Bayern, genom ett kulturstipendium.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!