Hälsoskillnader ska minska

Skillnaderna i hälsa mellan olika grupper i Uppsala lön ökar. Nu ska regionförbundet skaffa sig en bättre bild av hälsoläget för att kunna sätta in åtgärder.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Uppsala2015-02-18 14:00

– Genom regionförbundet knyter vi samman landstingets och kommunernas arbete för att stärka folkhälsan. Samarbete för att minska skillnaderna i hälsa prioriteras under kommande år, säger Johan Edstav, ordförande i regionförbundets styrelse, i ett pressmeddelande.

En av spindlarna i nätet för att få fram en tydligare översikt av vilka områden som behöver prioriteras är folkhälsostrategen Karin Liljeberg-Trotzig. Hon menar att det handlar om att gräva djupare i data och statistik för att få en bild av hur det ser ut i kommunerna och länet som helhet.

– Sedan ska vi föreslå områden där åtgärder bör sättas in, säger hon och nämner psykisk ohälsa som ett tänkbart område.

En grupp som man vill rikta in sig på är funktionsnedsatta, både fysiskt och psykiskt.

– Det är visserligen en heterogen grupp. Men har man en funktionsnedsättning löper man en större risk att drabbas av andra hälsoproblem, säger hon.

Hon kan se att det finns hälsoskillnader både geografiskt och socioekonomiskt.

– Man kan se skillnader mellan stadsdelar i Uppsala men också i stort mellan olika kommuner inom länet.

Hon nämner utsatta bostadsområden där man kan göra mycket för att förbättra informationen om exempelvis motion, kost, föräldraskap.

– Tittar man på tandhälsan bland barn så kan den skifta en hel del mellan välmående och utsatta stadsdelar i samma kommun, säger hon.

Karin Liljeberg-Trotzig vill också bredda perspektivet och föra in samhällsplaneringen i folkhälsoarbetet.

– Det kan handla om god tillgång till grönområden, trygga gång-och cykelvägar, bra kollektivtrafikförbindelser och sociala mötesplatser, säger hon.

Andra faktorer som har en grundläggande betydelse för folkhälsan är exempelvis bra skolor och en hög sysselsättningsgrad.

Från regionförbundet anser man att ett aktivt arbete med att minska skillnader i hälsa förebygger framtida ohälsa, sämre ekonomi och i bästa fall framtida dödsfall.

Regionförbudet har sedan 2007 ansvar för det regionala strategiska folkhälsoarbetet. Arbetet sker genom regionförbudets medlemmar och i samverkan med både organisationer och universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om