Han åker till matmässa i Turin
Mats Dafnäs, ordförande i Slow Food Uppsala, deltar i helgen i den internationella Slow food-mässan Terra Madre i Turin.
Mats Dafnäs
Foto:
- Slow food är en ideell förening som startade i Italien som ett motstånd mot fastfood, i samband med att snabbmatskedjor som McDonalds började expandera. Det har ingenting med långkok att göra.
Vad arbetar Slow food med?
- Slow food arbetar för att maten ska vara god, ren och rättvis. Vi vill ha mångfald i smaker och rättvisa förhållanden för matproducenter. Dessutom uppmuntrar vi lokala mattraditioner och ekologisk och närodlad mat.
Vad händer i Turin i helgen?
I Turin, under mässan Terra Madre, samlas 6 000 matproducenter, bönder, stjärnkockar, forskare och vanliga konsumenter under fyra dagar för att utbyta erfarenheter och smaka på mat från hela världen.
Hur är Uppsala representerat i Turin?
- Vi har två representanter från Uppsala här. Den ena är Upplandsbonden, som producerar ekologiskt nötkött, lokalt i Uppland. Den andra är Upplandskubben, som bakar det traditionella mörka sirapsbrödet med samma namn. Upplandskubben bakas inte i ugn utan kokas i tre timmar, så det är inget för industriella långkok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!