Han åker till matmässa i Turin

Mats Dafnäs, ordförande i Slow Food Uppsala, deltar i helgen i den internationella Slow food-­mässan Terra Madre i Turin.

Mats Dafnäs

Mats Dafnäs

Foto:

Uppsala2008-10-24 17:59
Vad är Slow food?
- Slow food är en ideell förening som startade i Italien som ett motstånd mot fastfood, i samband med att snabbmatskedjor som McDonalds började expandera. Det har ingenting med långkok att göra.

Vad arbetar Slow food med?
- Slow food arbetar för att maten ska vara god, ren och rättvis. Vi vill ha mångfald i smaker och ­rättvisa förhållanden för mat­producenter. Dessutom upp­muntrar vi lokala mattraditioner och ekologisk och närodlad mat.

Vad händer i Turin i helgen?
I Turin, under mässan Terra Madre, samlas 6 000 matproducenter, bönder, stjärnkockar, ­forskare och vanliga konsumenter under fyra dagar för att utbyta erfarenheter och smaka på mat från hela världen.

Hur är Uppsala representerat i Turin?

- Vi har två representanter från Uppsala här. Den ena är Upp­lands­bonden, som producerar ekologiskt nötkött, lokalt i ­Uppland. Den andra är Upplandskubben, som bakar det ­traditionella mörka sirapsbrödet med samma namn. Upplands­kubben bakas inte i ugn utan ­kokas i tre timmar, så det är inget för industriella långkok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om