– Där är du ju, undrar hur det här ska gå, säger Lars Johansson lätt stressad. Han tittar på klockan, fyra minuter efter utsatt mötestid. Han har ett möte på Sigtunastiftelsen om en timme och han måste ta sig dit också. Utanför de spröjsade fönstren faller tung blöt snö. Bilarna kör sakta på grund av det moddiga väglaget.
Lars Johansson flyttade till Sigtuna från Ulricehamn. Han hade sin tjänst som präst i Borås. För ett år sedan när tjänsten som kyrkoherde först var ledig funderade han på att söka.
– Det var mitt i ett omorganisationsarbete i Borås så det kändes inte som det var en bra tidpunkt den gången, men när den sedan blev ledig igen sökte jag tjänsten. Det kändes spännande, vi har flyttat en hel del tidigare också, säger Lars Johansson.
Han är inte helt utan anknytning till Uppland. Både han och hans fru läste i Uppsala på 1970–talet. Två av de vuxna barnen bor i Stockholm och ett i Uppsala. Det fjärde bor i Malmö.
Under sex år tjänstgjorde han som präst i utlandskyrkan på Gran Canaria i San Augustin. En period i livet präglad av möten med människor, något han för övrigt återkommer till gång på gång under intervjun och som han ser som centralt i sitt arbete som kyrkoherde i Sigtuna.
– I kyrkan på Gran Canaria hade vi väldigt låga trösklar och dörren var oftast öppen. Det är viktigt för kyrkan att porten går att öppna, rent konkret. Man möts av alltför många stängda portar, säger Lars Johansson.
Som präst har han både välsignat och vigt samkönade par, något han ser som en självklarhet.
– Det är bra för goda relationer att få struktur, att man får och kan viga sig.
I Sigtuna hoppas han hitta nya vägar för att bland annat utveckla barn– och ungdomsverksamheterna i församlingen.
Hur de nya vägarna ska se ut är lite svårt att få grepp om men Lars Johansson talar om att bredda gudstjänstutbudet, han talar om vigslar, begravningar och att utveckla kontaktpunkter. Han talar också om Sigtunas långa kyrkliga tradition, att traditioner är något gott men att man får se till att de inte hämmar utan utvecklar och lever med.
– Jag känner mig trygg i prästrollen och jag vill få andra att känna sig trygga. Jag tror på det öppna samtalet, en dialog.
Lars Johansson vill även att hans kyrka ska göras synlig i större sammanhang som till exempel i broschyren där Sigtunas företag presenteras. Han lägger fram den på bordet och undrar varför kyrkan inte står med där.
Är Svenska kyrkan ett företag?
– Nej, det är en församling men det är också en service i samhället, säger Lars Johansson.
Fritiden tillbringar han gärna med en bok, deckare eller teologisk facklitteratur skriven av till exempel Gunnar Weman eller Owe Wikström. Lars Johansson promenerar gärna och han bakar med förkärlek småkakor. Nu är det en period med mazariner.
– Det är skönt att göra något helt annat, något med händerna, säger han.