Han är Sveriges man i Zimbabwe

Semestrande ambassadör Sten Rylander har just kommit hem efter en vandring i Padjelanta. Han hade inte hunnit vara i stan många timmar förrän media började ringa. Sveriges man i Zimbabwe har gjort sig känd för mod och civilkurage gentemot landets ledare Robert Mugabe, vilket resulterat i stark medial bevakning.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-08-10 00:01
Sten Rylander är förvånad och glad över intresset för Zimbabwe.
- Jag är imponerad av medias ambitioner. De hör av sig så fort något händer, säger han och bjuder oss att komma in i den vackra, luftiga lägenheten i Lechehuset på Vindhemsgatan. Överallt finns spår av hans långa, afrikanska ambassadörsgärning. Det är uttrycksfulla snidesarbeten, afrikansk bildkonst, utsökta hantverksföremål - många är personliga gåvor.
Att han en gång valde Utrikesdepartementet berodde på att han tagit starkt intryck av den internationella solidaritetsrörelsen under 1960- och 70-talen.
- Många av oss som var radikala gick direkt från FNL-rörelsen till engagemang i Afrikafrågor i allmänhet och befrielserörelserna i synnerhet.
Att fjällvandra är ett av hans sätt att varva ner och "ladda positivitet" - hans främsta källa till kraft, glädje och optimism. Han berättar lyckligt om turen, hur blå himlen var, hur varmt solskenet kändes.

Och alla ska veta att han behövt tanka kraft. Det har varit tuffa dagar på jobbet de senaste månaderna. Sten Rylander har alltid stått upp för demokratiska rättigheter, och inte låtit det stanna bara vid ord. När oppositionsledaren Morgan Tsvangirai misshandlades av Mugabeanhängare på en polisstation åkte den svenske ambasssadören direkt dit och stoppade misshandeln. Resultatet lät inte vänta på sig. I regeringstrogna tidningar avbildades Sten Rylander snart i hånfulla karikatyrer, som grym viking.
- Man vill inte höra kritik alls. Kommer den från Sverige, som stött Zimbabwe blir den desto mer kännbar, säger ambassadören avspänt.
Medan han serverar kaffet berättar han att det gått utför snabbt för Zimbabwe det senaste året. En tredjedel av befolkningen har lämnat landet, däribland lärare, läkare och sjuksköterskor. Flyktingströmmen påverkar den afrikanska kontinenten"katastrofalt negativt", enligt Sten Rylander.
- Därför har Mugabekritik börjat höras från resten av Afrika, speciellt Botswana och Zambia. Sydafrika ligger lågt på grund av sin medlarroll, men en del tyst diplomati förekommer.
Mugabe anser att USA, EU och Västeruropa bär skulden till landets problem. Sten Rylander säger att han har en "hangup" vad gäller kolonialismen.
- Han tror på allvar att Väst vill återinföra kolonialsystemet.
Sten Rylander har träffat Mugabe flera gånger, bland annat då han överlämnade sina kreditivbrev.
- Han höll en lång utläggning om sina band till Sverige under -60-, -70- och 80-talet. Mugabe satt ju fängslad och var en av Amnestys samvetsfångar.

Efter självständigheten fick Zimbabwe biståndsstöd. Det svenska stödet drogs in när landet blev allt våldsammare. Mugabes reaktion lät inte vänta på sig. Det blev ambassadör Rylanders sak att förklara skälet:
- "Et tu Brute", (lat Även du min Brutus) var det första han sa när vi möttes. Sedan ville han veta varför vi bröt avtalet, varför vi "hade hoppat på britternas tåg". Jag svarade att restriktionerna skulle försvinna om våldet och brotten mot mänskliga, demokratiska rättigheter upphörde.
Vilka är "Mugabes folk", och vad är det som driver dem?
- Mugabe bedriver en form av patronage, det finns inget bra svenskt ord för det. Han köper upp folk och belönar dem för deras insatser genom att skänka maskiner till jordbruket eller penninggåvor. Men även inom den gruppen inser man nu att Zimbabwe närmar sig ekonomisk kollaps, säger Sten Rylander, och visar zimbabwiska sedlar med massor av nollor. När han kom till Zimbabwe 2006 låg USA-dollarn och den zimbabwiska dollarn lika, 1-1.
- I dag är en USA-dollar 100 miljarder zimbabwiska. Det kommer nya sedlar nästan varje dag.
Sten Rylander tror att situationen inte kan bli mycket värre. Under april-juni har våldet eskalerat. Han följer utvecklingen, och anser att Zimbabwe befinner sig i ett avgörande, "spännande läge".
-Förhandlingar pågår i denna stund. En lösning det talas om är samregering med oppositionen. Tanken är att låta Mugabe kvarstå ett par år som en sorts ceremoniell "head of state" och återinföra posten som premiärminister till Tsvangirai. Samtalen rör även amnestifrågor.
Medan Sten Rylander följer oss ner till porten säger han att han tänker fortsätta stå upp för demokratin i Zimbabwe, och att han aldrig tänker ge upp.
- Jag tror på en upplösning om ett par år, och hoppas få uppleva det på plats. Våren 2010 är min tid som ambassadör över.
FAKTA
Namn: Sten Johan Germund Olofsson Rylander
Ålder: 64 år
Yrke: ambassadör. Anställd på UD sedan 1970. Har sedan 1979 ägnat huvuddelen av sitt yrkesliv åt Afrika. Svensk ambassadör i 4 afrikanska länder: Angola från 1985, Namibia från 1990, Tanzania från 1996, och nu Zimbabwe från januari 2006.
Familj: hustru Berit, barnen Johan och Lina, 5 barnbarn
Bor: ambassadörsresidenset i Harare, lägenhet på Vindhemsgatan, sommartorp i Skuttunge
Bakgrund: född i Västerås. Kom till Uppsala som 15-åring när fadern utnämndes till landshövding. Familjen flyttade in på Slottet, Sten Rylander gick på Skrapan, gjorde lumpen på S1, och började plugga juridik
Intressen: fjällvandringar, tennis och golf ("som ung radikal ogillade jag en gång allt vad golf ´stod för´"
Egenskaper: "Jag är en positivt lagd människa som vill tro på möjligheten att det ska gå att ändra på det som är orätt".

FAKTA
Zimbabwe

Officiellt namn: Republiken Zimbabwe
Yta: 390 757 km² 
Antal invånare: 13 200 000 (2007) 
Huvudstad med antal invånare: Harare 1 600 000 (uppskattning 2006) 1 Harare 1 600 000 (uppskattning 2006) 1 
Statsskick: republik, enhetsstat  
Statschef: president Robert Mugabe 
Regeringschef: president Robert Mugabe
BNP per invånare: 1 378 US dollar (2007)

BAKGRUND
Presidenten i Zimbabwe är överbefälhavare, stats- och regeringschef och väljs i direkta val vart sjätte år. Det finns ingen gräns för hur många gånger han/hon kan väljas. Robert Mugabe hade fram till i mars 2008 vunnit samtliga presidentval. Då fick dock oppositionspartiet MDC:s kandidat Morgan Tsvangirai flest röster i första valomgången. En andra omgång krävdes dock för seger. I presidentvalet 2002 blev Mugabe kritiserad för sitt våldsamma sätt att undertrycka oppositionen. Mugabes legitimitet som president är sedan dess ifrågasatt inom landet och i stora delar av omvärlden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om