Under ett vitt skyddstält avtecknar sig den sju meter långa båtformen som ett meterdjupt schakt mot leran. Här vilar en storman eller kung från 900-talet begravd i en båt. I fören har arkeologerna frilagt skelettet av hans häst som har halshuggits, och en hund. I aktern, där stormannen själv låg omgärdad av sina vapen, tar två konservatorer hand om hans svärd. Han hade också med sig spjut och en sköld som täckte hans båda ben. I båten låg även hans kam.
– Det här är sensationella lämningar. Gravar av det här slaget är mycket ovanliga och de här ligger precis intill Gamla Uppsalas kungshögar. Eftersom den ena graven är helt orörd kan vi studera hela begravningsritualen med nya vetenskapliga metoder, säger Anton Seiler, arkeolog vid Statens historiska museer.
Arkeologerna har arbetat med att gräva ut de två båtgravarna under juni månad. En av dem har dock förstörts under ett byggprojekt på 1600-talet. Gravarna upptäcktes i samband med att Gamla Uppsala prästgård ska byggas ut. Två provschakt togs upp och i ett av dem upptäckte arkeologerna en del av relingen på en båt.
– Man har hittat båtgravar tidigare i området. Men det var på 1970-talet. Det finns bara ett tiotal båtgravfält i Sverige, säger arkeolog Lena Beronius.
Flera av dem finns i Vendel och Valsgärde i Uppland. Men de är från vendeltid, cirka 500 efter Kristus. Där har de döda fått med sig en rik vapenutrustning prydd med guld och ädla stenar. De vikingatida båtgravar som nu påträffats ser i stort sett likadana ut, men är inte lika exklusiva.
– Deras utrustning är av järn. Men vi tror att de handlar om samma sorts samhälle och samma maktelit. Det är en exklusiv skara människor som ligger i båtgravarna. Men kan tänka sig att de tillhörde ett mäktigt socialt nätverk i det vikingatida samhället, säger Lena Beronius.
Men båtgravarna har mer att avslöja. Med ny teknik hoppas arkeologerna kunna se om den döde stormannen fått med sig mer saker på sin dödsfärd. Mycket kan ha förmultnat under århundradena.
– Det kan vara kött, rester av tyg, päls eller träföremål. Kanske lades den döde på bädd av örter och blommor. Prover från den jord som fanns i skeppet och kan ge svar på det, säger Anton Seiler.
Om en vecka ska utgrävningen vara helt klar. Sedan börjar analysen av materialet. Ett urval av fynden kommer att ställas ut i sommar på Gamla Uppsala museum och på Historiska museet i Stockholm i höst.