Han bröt arbetslösheten med lönestöd

Lönestöd kan vara en väg in i arbetslivet. Peter Engberg fick nystartsjobb som lokalvårdare och idag har han fast anställning.

Positiv. -Modellen med subventionerade löner kan vara en bra morot för att få företag att anställa långtidsarbetslösa, tycker Peter Engberg som idag har fast jobb på serviceföretaget ISS.

Positiv. -Modellen med subventionerade löner kan vara en bra morot för att få företag att anställa långtidsarbetslösa, tycker Peter Engberg som idag har fast jobb på serviceföretaget ISS.

Foto: Jonas Tetzlaff

Uppsala2016-01-26 08:57

UNT har tidigare berättat om ett städföretag som under 2015 vunnit upphandlingar vid Uppsala kommun. 23 personer, eller två tredjedelar av städfirmans anställda, har nystartsjobb vilket innebär att staten står för en del av arbetsgivarens lönekostnader.

Att städföretaget har så många anställda med lönestöd bidrog till att det kunde slå ut konkurrenterna vid kommunens upphandlingar. En så hög andel lönestödsanställda ses ofta som ett överutnyttjande av systemet och regeringen planerar regelskärpningar.

I normalfallet ska lönestöd vara en hjälp för långtidsarbetslösa att komma i jobb. En som använt sig av det är Uppsalabon Peter Engberg som för fyra år sedan var utan arbete. Han hade jobbat flera år med färgtillverkning och som servitör när han blev arbetslös.

Under ett och ett halvt år sökte han en mängd anställningar och hade även jobbcoacher men det gav inget.

– Jag kom inte ens till intervjuer, konstaterar Peter Engberg.

Via Navet, kommunens enhet för arbetsmarknadsinsatser, fick han kontakt med servicejätten ISS. ISS sökte en lokalvårdare med körkort och anställningen skulle inledningsvis vara i form av nystartsjobb, det vill säga att arbetsgivaren inte behöver betala arbetsgivaravgifterna.

– Jag tackade ja. Jag kan jobba med vad som helst, det har alltid varit min inställning, säger Peter Engberg.

Tiden som arbetslös hade varit påfrestande och han upplevde det som väldigt skönt att få ett arbete att gå till.

– Det är stor skillnad på hur jag mått med eller utan jobb, man kan lätt känna sig otillräcklig när man är arbetslös. Om inte annat ska räkningarna betalas, konstaterar han.

Efter 1,5 år med nystartsjobb fick han fast anställning på ISS där han fortfarande är kvar. Han utgår från Akademiska sjukhuset där ISS sköter all lokalvård och utför allt från flyttstädning till rengörning av patientsalar.

Arbetstiderna varierar mycket och vissa dagar börjar han redan klockan 6 på morgonen. Ibland är det kvällspass och han kan vara tvungen att jobba till midnatt eller ännu längre. Det kan handla om att städa av en vårdcentral och då måste det vara folktomt.

– Jag gillar jobbet. I första hand för gemenskapen med arbetskamraterna, vi är ett gäng som jobbat länge ihop. Men jag tycker även om arbetsuppgifterna. Att se hur en hel korridor blänker när man polerat upp golvet känns bra, säger Peter Engberg.

Han tycker att idén med lönestöd är positiv om den inte missbrukas.

– De som kommer in på lönestöd ska få en fast anställning om de inte själva väljer att sluta. Men det borde inte gå att ta in folk med lönestöd och sedan ersätta dem med nya personer när stödet upphör.

Pia Nilsson, HR-specialist på ISS, tycker att systemet med lönestöd ger bra förutsättningar för såväl arbetsgivare som den som gått arbetslös.

– För personer som under en längre tid stått utanför arbetsmarknaden blir det en mjukare övergång till ett arbete.

Av ISS cirka 9 500 medarbetare har 154 personer eller knappt 2 procent lönereducerande stöd.

Enligt Pia Nilsson är grundtanken inom ISS att den som kommer in med lönestöd också ska erbjudas fast anställning. Att sätta i system att byta ut lönestödsanställda mot andra med subventionerade löner säger hon nej till.

– Vi vill bygga långvariga relationer till både anställda och kunder. Dessutom skulle det gå åt mycket resurser att hela tiden lära upp nya personer.

LÄS MER:

Pressade priserna med statligt stöd

Regeringen vill stoppa missbruk av lönestöd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om