– Jag har önskat mig en julklapp i år. Det är pengar så att jag kan köpa julklappar till barnen som sitter i fängelset, säger Hans-Göran Björk.
Genom biståndsorganisationen Hoppets Stjärna har han varit engagerad i fängelset Shimo La Tewa i den kenyanska kuststaden Mombasa. Den första kontakten med fängelset fick han 2007 när han spelade in en film för Hoppets Stjärna.
– Det grep mig starkt, säger Hans-Göran Björk.
Det födde fröet till engagemanget som så småningom skulle föra honom till en plats i fängelsestyrelsen. Själv säger han att han förmodligen är den enda vita personen som sitter i en styrelse för ett afrikanskt fängelse. På fängelset finns 3 400 fångar. I avdelningen för kvinnor finns 300–400 fångar och ett 40-tal barn upp till fyra års ålder. Barnen har antingen fötts i fängelset av kvinnor som varit gravida när de fängslades, eller också har kvinnorna haft små barn som följt med sin mamma. När barnen fyller fyra får de inte längre vara kvar utan placeras ofta på barnhem. De vanligaste brotten som gör att kvinnor hamnar i fängelse är prostitution eller att de dödat sin man eller någon släkting som misshandlat dem.
– De här barnen och mammorna är en skam för släkten och ingen vill veta av dem. Chansen att de sedan ska återse sina mammor är minimal.
Barnens öde har engagerat Hans-Göran Björk djupt. Och för ett år sedan föddes tanken att göra något mer för dem under julen.
– Inga barn ska behöva ha det så här, säger han med darrande röst.
Via Facebook har han startat en egen liten insamling som hittills inbringat 6 500 kronor. Via en kontakt i Mombasa köper han sedan julklappar som ska delas ut till barnen på juldagen. På sikt hoppas han dock kunna göra något för att förbättra barnens situation mer varaktigt.
– Vi håller på och tittar på om det går att starta ett nätverk av fosterfamiljer som kan ta hand om barnen så att de inte behöver hamna på barnhem, säger Hans-Göran Björk.
För fångarna har man startat en form av återrehabilitering i samhället som ett försöksprojekt. Där får de stöd att komma i arbete efter fängelsevistelsen. Av de 20 fångar som ingick i det programmet har ingen hittills återfallit i kriminalitet.
– Annars är återfallsfrekvensen för dem som kommer ut från fängelset 80 procent, säger Hans-Göran Björk.