Uppsala kommuns cykelsamordnare Aslan Kaya rycker in när UNT träffar honom på Östra Ågatan. Den dam som precis är på väg att låsa sin cykel vid övergången på Drottninggatan får en rättning:
– Ursäkta, men du får inte ställa din cykel här, sätt den i cykelstället där borta, säger han och pekar.
Hon fäller upp stödet och tar sin cykel och leder den mot den anvisade parkeringen vid åkanten. Ett vanligt scenario för kommunens sex cykelvärdar som informerar, ”rättar” och ”tätar” bland cyklarna i stadens cykelställ.
– Vi kallar det ”rätta” om vi tar upp en cykel som ligger ner eller står konstigt och ”täta” är att ordna bland cyklarna i parkeringarna, för att få plats för fler, säger Aslan Kaya.
Cykelvärdarna arbetar vid Stora Torget, Centralbadet, Östra Ågatan kring Nybron, stadsbiblioteket, på gågatan och kring den västra sidan av Resecentrum.
Platser som av kommunen bedöms vara problematiska cykelområden.
– Det är viktigt att bry sig om sin cykel och var man parkerar den. Uppsala är en cykelstad och cyklisterna måste ha tillgång till parkeringar, men vi jobbar verkligen hårt för att ordna cykelkaoset, säger Aslan Kaya.
Om det är en cykel som står på exempelvis en gångväg flyttar cykelvärdarna den någon meter för att underlätta för fotgängare.
Och med hjälp av röda lappar som fästs på cykeln informeras cyklisten om att ”Din cykel är felparkerad och står i vägen. Cyklar får endast parkeras i cykelställ.” – Folk ställer sina cyklar hur som helst, men cyklarna får inte bli ett hinder för exempelvis gamla och funktionshindrade, säger Aslan Kaya.
Cykelvärdarna lappar inte bara cyklarna utan sätter fast informationsblad och pratar med cyklister.
Enligt honom är de flesta som cykelvärdarna möter positiva till den information de får.
– Men det kan alltid dyka upp någon som undrar varför de inte får ställa cykeln var de vill. Men de flesta blir övertygade om att det är viktigt att allmänheten inte blir hindrad, säger Aslan Kaya.
En annan uppgift är att gallra ut cykelparken i Uppsala.
I nästa vecka inleds årets andra kampanj med att märka stadens alla cyklar med gröna lappar.
Den som inte tar bort lappen under kampanjens fyra veckor riskerar att få sin cykel bortforslad av kommunen.
Felparkering. Aslan Kaya lappar en felparkerad cykel vid Fyrisån. Till skillnad från lapparna som sätts på bilar kostar det inget att stå fel, lappen är endast till för att informera.foto: tomas lundin
Uppsala är en cykelstad och cyklisterna måste ha tillgång till parkeringar
Han håller koll på cykelställen
Rättning i cykelställen är en av uppgifterna för Uppsalas cykelvärdar. Varje dag arbetar de för att snygga till bland cyklarna och upplysa cyklister om var de får ställa sin cykel. Den som parkerat fel får en röd lapp på styret.
Cykelsamordnare Aslan Kaya.
Foto: Tomas Lundin
Cykelparkeringar
3 300 cyklar får plats i centrum
Just nu finns det över 2 500 cykelparkeringar på kommunens mark och ytterligare cirka 5 000 cykelparkeringar på privat mark i de centrala delarna av Uppsala, bortsett från Resecentrum. I stadskärnan kring S:t Olofsgatan, Dragarbrunnsgatan, Bangårdsgatan och Västra Ågatan har kommunen i dag cykelställ med plats för 3 300 cyklar.
Under 2011 kommer kommunen att öka uppställningsplatser för 300 fler cyklar i centrum och 100 vid resecentrum. När resecentrum är klart 2012 kommer det att finnas 5 000 cykelparkeringar totalt på östra och västra sidan om spåren. På sikt kommer även ett parkeringsgarage för 1 000 cyklar att byggas i anslutning till tågstationen.
Källa: Uppsala kommun