Johan Rosén, var en av de cirka tio Uppsalapersoner som var med på studieresan till Silicon Valley, arrangerad av Maria Ingelsson, sedan hon själv flyttat dit.
– Informella ambassadörer som Maria och Erik, som bär upp varumärket Uppsala ute i världen, är fantastiskt viktigt och kan ge enorm utväxling, säger han.
Behoven går åt två håll, dels kan det vara viktigt för Uppsalas teknikbolag att positionera sig i USA, inte minst i Silicon Valley med sitt kapital och sitt nätverk av innovatörer och investerare, och dels kan Uppsala få sitt namn nämnt och bli intressant för dem sitter med kapital och vill investera i spännande bolag på andra håll i världen.
– Vi kan sitta här i Uppsala med visioner, mål och strategier för vår stad. Men hur når vi ut med det till dem som kan tänka sig att investera här? Att då ha personer på plats som bär ut våra kärnvärden såsom att vara internationella, innovativa, jämlika och hållbara är ovärderligt, säger han.
Hur gör Uppsala kommun för att skapa sådana här informella ambassadörer och kulturbärare?
– Vi måste bygga en emotionell länk till staden hos dem som bor och verkar här nu, och det kan vi bara göra genom att bygga en bra och spännande stad. Är man i teknikbranschen och har bott i Uppsala en tid ska man få med sig att Uppsala driver spännande spjutspetsprojekt och att vi utvecklar staden för framtiden. Lyckas vi dessutom engagera exempelvis studenter på exjobb i bygget av vår framtidsstad, då blir de medskapare och kommer definitivt att bära med sig Uppsala när de flyttar, säger Johan Rosén.
Liksom Maria Ingelsson nämner han skillnaden i mentalitet när det gäller misslyckanden, som en sak att ta hem till Uppsala från Silicon Valley.
– I Sverige är det så skuldbelagt att gå i konkurs, och vi bidrar alla till det. Det blir ett stigma man bär med sig som företagare. Men där är det självklart att man har misslyckats. Ingen investerare skulle satsa pengar på någon som inte misslyckats än.