Han längtar tillbaka till den politiska makten
Om väljaropinionen står sig över nästa val och Thomas Östros stannar kvar i stan så lär nästa finansminister bo i Uppsala. Men han ser åtminstone en ljuspunkt med att befinna sig i opposition - det finns tid att läsa fler böcker.
Huvudansvarig för socialdemokraternas ekonomiska politik med sikte på valseger 2010 - Thomas Östros är klar över målet.
Foto: Linus Höök
Men att få tid för böcker räcker inte - han vill tillbaka till den politiska makten. Thomas Östros vill bli finansminister:
- Vår ambition är att vinna valet, och då kommer jag att vara finansministerkandidat.
UNT: Tar du också posten om statsministern frågar?
- Ja.
Häromveckan utsågs han, efter viss turbulens, till socialdemokraternas nye ekonomisk-politiske talesman efter Pär Nuder - som till en början förklarade sig inte alls känna till planerna och sedan beklagade att han fick gå. Thomas Östros betonar hellre att han fått "ett starkt och brett stöd" från partiet, än recenserar hur stafettpinnen växlades i Mona Sahlins ommöblering av partitoppen.
Det blev en mediediskussion i slutskedet, det var olyckligt, säger han, men lägger främst ansvaret på "skvaller" utanför partiet.
Någon skillnad i politikens inriktning och grund är inte att vänta efter bytet, enligt Thomas Östros. Ett fast grepp om ekonomin, stark inriktning på sysselsättning och tillväxt och avståndstagande från att använda pengar som inte finns - så låter Thomas Östros kortversion av traditionell s-politik.
Det är drygt tjugo år sedan han flyttade till Uppsala för studier på universitetet. Här har han bildat familj och bott under de tio åren som minister i Göran Perssons regeringar. Han tar tåget till jobbet i riksdagen och har fått sin beskärda del av förseningar och tågtrassel genom åren, men tycker det blivit bättre på senare tid. De borgerligas vilja att släppa in fler finansiärer i stora väg- och tågprojekt - kommuner, landsting och näringsliv - möts med måttlig entusiasm av Östros:
- Det blir stora svårigheter att få ett hållbart system och bestämma vilka kommuner som ska vara med i finansieringen. Nu vacklar regeringen när de upptäcker att det blir betydligt dyrare för de privata aktörerna att låna pengar än för staten.
Thomas Östros fick uppdraget som skatteminister av Göran Persson och är nu främste företrädare för partiets ekonomiska politik under Mona Sahlin. Hur ser han på arbetet under de två partiledarna?
- Det finns förstås stora skillnader i personlighet. Jag tycker om båda, men bilden av Göran Persson blev bitvis alltför ensidig. Han gav mig stort handlingsutrymme och förtroende att forma politiken.
UNT: Kommer du att få det även framöver?
- Ja, det vet jag.
Ett tydligt intryck efter trekvarts intervju med Thomas Östros, innan morgontåget går från Uppsala central, är viljan att sätta regeringens politik under skarp granskning och kritik. Sedan valet har de borgerliga slagit sönder tusentals människors trygghet, gjort kraftiga omfördelningar till rika och riskerat de statliga finanserna, bland annat genom utförsäljningsplanerna för de statliga bolagen, enligt Thomas Östros. Snart sagt varje svar inleds med ett underkännande av regeringspolitiken på området.
Exakt hur en socialdemokratisk regerings återställning kommer att se ut är ibland svårare att få veta. Åtskilliga av förslagen finns i partiets budgetmotion, men när det exempelvis gäller den hårt kritiserade avgiften till statliga museer lovar Thomas Östros inget avskaffande, om han blir finansminister:
- Det handlar om att vi ska lägga en ekonomisk politik efter valet 2010. I dag kan vi omöjligt veta om landet är i ekonomisk kris eller inte.
De svaga opinionssiffrorna för de borgerliga förklarar Thomas Östros med att väljarna vaknat upp till en annan verklighet än de trodde sig rösta på.
- De vann på ett annat budskap än de genomför. Människor är oerhört upprörda över den hårda hanteringen av sjuka och arbetslösa och de stora skattesänkningarna till människor med stora tillgångar.
UNT: Varför kunde ni i så fall inte slå hål på det budskapet i valrörelsen?
- Vi lyckades inte tala om detta tydligt för människor. Efter tolv år i regering ville många prova något nytt, det är ganska naturligt.
För socialdemokraterna, menar han, gäller det nu att ta tillvara den starka medvinden i opinionen, genom att bli ett mer lyssnande parti:
- Vi behöver bli bättre på att höra kritik och kunna förändra systemen, inte bara försvara dem, säger Thomas Östros innan han kliver ut bland gropar och byggmaskiner på Kungsgatan, på väg till ännu en dag på jobbet.
THOMAS ÖSTROS
AKTUELL: Ny ekonomisk talesman för socialdemokraterna.
ÅLDER: 43 ÅR.
FAMILJ: Hustru och tre barn 7, 11 och 15 år gamla.
BOR: Uppsala, radhus i Luthagen.
BAKGRUND: Född i Malmberget, familjen flyttade tidigt till Västerås. Kom till Uppsala för studier 1985.
KARRIÄR: Fil lic i nationalekonomi, riksdagsledamot 1994, biträdande finansminister 1996, utbildningsminister 1998, näringsminister 2004. Riksdagsledamot i opposition sedan 2006.
GILLAR I UPPSALA: Hela ån och den upprustning som skett. Konserthuset är en ny favorit - "jätteläckert när solen går upp och lyser på fasaden".
AKTUELL: Ny ekonomisk talesman för socialdemokraterna.
ÅLDER: 43 ÅR.
FAMILJ: Hustru och tre barn 7, 11 och 15 år gamla.
BOR: Uppsala, radhus i Luthagen.
BAKGRUND: Född i Malmberget, familjen flyttade tidigt till Västerås. Kom till Uppsala för studier 1985.
KARRIÄR: Fil lic i nationalekonomi, riksdagsledamot 1994, biträdande finansminister 1996, utbildningsminister 1998, näringsminister 2004. Riksdagsledamot i opposition sedan 2006.
GILLAR I UPPSALA: Hela ån och den upprustning som skett. Konserthuset är en ny favorit - "jätteläckert när solen går upp och lyser på fasaden".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!