Han odlar ris i Uppsala

Shahryar Bakhshipoor kommer frÄn en familj av risodlare i Iran och har studerat konsten i 30 Är. Nu vill han sjÀlv försöka sig pÄ att odla pÄ sin kolonilott i Ekeby.

Gröna fingrar. Om Ärets risskörd lyckas vill Shahryar Bakhshipoor börja odla i större skala, och förhoppningsvis försörja sig pÄ det i framtiden.

Gröna fingrar. Om Ärets risskörd lyckas vill Shahryar Bakhshipoor börja odla i större skala, och förhoppningsvis försörja sig pÄ det i framtiden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-07-18 10:42

Att odla ris Àr en konstform menar Shahryar Bakhshipoor. Det krÀver kÀrlek, omtanke och kunskap. Kunskapen har han skaffat sig under de 30 Är han bott i norra Iran i en risodlande familj.

– Min pappa dog nĂ€r jag var tio, han var professionell risodlare och jag satt alltid med och tittade. Jag har alltid drömt om att bli risodlare, men det Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt, sĂ€ger han.

Shahryar kom till Sverige 1998. Han Àr musiker och blev inbjuden av KulturrÄdet att komma hit och spela. VÀl pÄ plats njöt han av friheten och kÀnslan av att kunna göra och spela vad han ville utan censur och kontroll. Han ringde sin fru och sa att han tÀnkte stanna. Efter tvÄ Är i Stockholm flyttade han till Uppsala och hans fru och dotter kom frÄn Iran.

– Vi lyckades till slut, men det var inte lĂ€tt. Man mĂ„ste kĂ€mpa sjĂ€lv, och se till att lĂ€ra sig svenska, inget Ă€r gratis. Men jag vĂ„gar mycket och tar initiativ, sĂ€ger han.

För tvÄ Är sedan skaffade han sig en kolonilott i Ekeby, men hade först ingen tanke pÄ ris. PÄ lotten odlar han allt frÄn lök, potatis och bönor till blommor, bÀr och örter, men sÄ i vÄras bestÀmde han sig för att ge risodlingen ett försök. Fröna tog han med sig frÄn sina fÀlt i Iran, och om tre veckor kommer han förhoppningsvis ha sin första skörd pÄ ungefÀr sex kilo.

– Om det gĂ„r bra vill jag fortsĂ€tta i större skala, jag har sett bra mark i Hammarskog. Jag skulle vilja försörja mig pĂ„ det om nĂ„gra Ă„r, det Ă€r en bra framtid. Och mĂ„nga Ă€lskar ris, jag kanske kan starta en trend, sĂ€ger han.

I dag kommer Shahryar till sin kolonilott varje dag efter jobbet som integrationspedagog i BÄlsta. Han dukar upp kaffe och vattenmelon och sin setar, ett persiskt strÀnginstrument. Klockan 17 Äker han och hÀmtar sin fru pÄ jobbet och sedan sitter de pÄ kolonilotten och sjunger, spelar och Àter. Ibland tar de dit vÀnner.

– Det hĂ€r med vattenmelon har jag med mig frĂ„n Iran, dĂ€r den brukade svalka oss i hettan pĂ„ risfĂ€lten. Nytt liv kommer i kroppen nĂ€r man Ă€ter den, sĂ€ger han.

Tidigare brukade Shahryar Äka tillbaka till Iran för att odla varje sommar, men nu har han slutat med det. Han vill inte missa de fantastiska svenska somrarna sÀger han.

– Jag gillar Uppsala mycket. Redan frĂ„n början pĂ„minde det mig lite om min hemstad Lahijan i norra Iran. Det Ă€r det vackraste stĂ€llet jag vet. Har man inte varit dĂ€r har man inte haft ett liv, sĂ€ger han.

Fakta VÀrldens nÀst mest producerade spannmÄl

Efter majs Àr ris vÀrldens mest producerade spannmÄl. Det ger mer Àn en femtedel av de kalorier som konsumeras av mÀnskligheten över hela vÀrlden.

Ris började odlas i södra Kina för 8 200-13 500 Är sedan.

Producerar och konsumerar mest ris gör Kina, Indien och Indonesien. Asiatiska bönder stÄr för 92 procent av vÀrldens totala risproduktion.

Den globala Ärliga produktionen av ris var drygt 738 miljoner ton Är 2012.

De tre största exportlÀnderna Àr Thailand, Vietnam och USA. Kina och Indien konsumerar sjÀlva merparten av det ris de producerar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om